V Plzeňském kraji se dnes začala otevírat školská zařízení zejména pro děti zdravotníků nebo složek integrovaného záchranného sboru (IZS). Školy a školky mohou navštěvovat děti od 3 do 10 let. Otevřené budou ve všední dny od 6 do 16 hodin.

„Je to primárně pro složky IZS, pro městské a státní policisty, pro zdravotníky z nemocnic, praktické lékaře a vybrané podniky, které budou zajišťovat výrobu ochranných pomůcek v kraji,“ informoval hejtman Plzeňského kraje Josef Bernard.

V Plzni se dnes ráno otevírají hned dvě mateřské školy. „Pro zaměstnance Mulačovy nemocnice a Fakultní nemocnice (FN) na Borech otevřeme 55. mateřskou školu v Mandlově ulici na Borech a pro personál FN na Lochotíně, lékáren a další lékaře je od zítřka k dispozici rovněž 78. mateřská škola v Sokolovské ulici,“ řekla ve středu Deníku náměstkyně hejtmana pro školství Ivana Bartošová s tím, že do škol jsou přihlášeny dvě desítky dětí.

Co dělat v době epidemie? Zahradničit

OTEVŘOU DŮM MLÁDEŽE

Vedení kraje zároveň rozhodlo o otevření mateřské školy v Domažlicích v Zahradní ulici, kterou bude navštěvovat deset dětí, a Domu dětí a mládeže v Blovicích, kam své děti umístí záchranáři.

Další zařízení se otevřou také v příštím týdnu. „V pondělí přibude Základní a Mateřská škola při FN v Janově u Mirošova. Sem bude docházet deset dětí lékařů z plicní léčebny,“ sdělila náměstkyně. Doplnila, že kraj má v pohotovosti celkem patnáct škol a školek, které může neprodleně v případě potřeby zprovoznit.

Město Sušice nabídlo možnost hlídání dětí ve věku 3 až 10 let v Mateřské škole Smetanova, kam by mohli vodit své děti příslušníci IZS, městské policie, poskytovatelů zdravotních služeb, orgánů ochrany veřejného zdraví a příslušníků ozbrojených sil. Dle pracovnice úřadu Daniely Šedinové nebyl o službu zájem. „Zatím se nám nepřihlásil ani jeden zájemce, takže třídu zřejmě otevírat nebudeme. Uvidíme, co bude dál,“ řekla Šedinová.

Prodejci v obchodech se chrání, jak mohou. Zatímco v malých krámcích nepouštěli ve středu dovnitř nikoho bez roušky, v plzeňském Kauflandu se museli smířit s tím, že někteří zákazníci se nijak nechrání. To totiž ještě neplatilo nové nařízení vlády.
„Viru zmar,“ zdraví se prodavačky. Nákazy se bojí, mají jen roušky

RODIČE MAJÍ OBAVY

Někteří rodiče přiznávají, že se nyní o děti raději starají sami. „Bohužel je teď tak hrozná doba, nikdo neví, kdo může mít nemoc v sobě. Omezili jsme návštěvy i se známými, takže chápu, že rodiče mají strach dávat hlídat děti někomu jinému, i když je to milé gesto, že lidé chtějí pomáhat. V jiné situaci bychom to asi využili, ale ne při této nemoci,“ řekla Klatovanka Martina Babková, která má dvě děti a je s nimi doma na střídačku s manželem.