Tříletou podmínkou potrestal domažlický soud Martina Kováče (23) a Lukáše Vondráška (24) za loupež, při níž surově zbili devětatřicetiletého muže.

K incidentu došlo letos 6. února kolem čtvrté hodiny ráno v Domažlicích.
Kováč s Vondráškem popíjeli doma už od večera. Po půlnoci vyrazili do baru na domažlickém náměstí. Když jim došly peníze na alkohol, vyčíhli si muže, který z baru odcházel, a chtěli po něm 200 korun.

„Zeptal jsem se, jestli by mi půjčil. Řekl, že nemá. Když jsme došli ke kostelu, omylem jsem do něj strčil a plácl jsem ho. Nic jiného jsem mu neudělal," řekl Kováč.

„Já jsem mu jen bránil v odchodu," vypověděl Vondrášek.
„Říkali, že když jim peníze nedám, že mě zmlátí. Pořád do mě strkali. V podloubí mě jeden udeřil a já padl na zem. Držel jsem si hlavu a prosil je, aby mě nechali. Dostal jsem kopanec do břicha a další údery do hlavy," popsal útok napadený.

Rvačku ukončil další muž, který měl s oběma mladíky konflikt už v baru.
„Viděl jsem, jak v Kostelní ulici dva kluci někoho mlátí. Sebral jsem klacek a běžel mu na pomoc. Zahnal jsem je a s napadeným mužem jsme šli útok oznámit na strážnici," vypověděl.

Mladíci byli v době napadení silně opilí. Vodráškovi kolovalo v krvi 1,54 promile a Kováčovi dokonce 2,89 promile. Napadenému muži se ani jeden z nich neomluvil.
„Byli jsme opilí. Za střízliva bychom nic takového neudělali. Byla to hloupost a je nám to líto," řekli.

Soud sáhl k poměrně mírnému trestu.
„Není pochyb o vině obou obžalovaných. Svoji opilost nezvládli a chovali se jako utržení ze řetězu. Obtěžovali a napadli slušného člověka, který se snažil od dvou agresivních opilců v klidu odejít. Obžalovaní mají velké štěstí, že napadenému nezpůsobili větší újmu na zdraví. Pak by totiž o podmíněném trestu nemohla být řeč," odůvodnil zatím nepravomocný rozsudek soudce Jan Švígler.
Mladíkům hrozilo až desetileté vězení.