Je to velká změna, protože z minulých parlamentních voleb vzešli z našeho kraje samí poslanci-muži. Josefa Vozdeckého pak vloni v lednu nahradila Miloslava Rutová, když odstoupil ze zdravotních důvodů.

Snad jen děkanka fakulty zdravotnických studií a bývalá rektorka ZČU, devětapadesátiletá Ilona Mauritzová, nemá s politikou dosud velké zkušenosti – za ODS kandidovala jako nestraník. Je vdaná, má dospělého syna a říká, že má mimo jiné ráda hory a sjezdové lyžování.

Neokoukanou politickou tváří je 33letá Barbora Kořanová (ANO). Absolventka právnické fakulty v Plzni je zastupitelkou Slovan a také místopředsedkyní oblastní organizace ANO v Plzni. Živí se jako podnikatelka v oboru designu interiérů. Má osmiletou dceru.

Ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová (nestraník za ANO) získala 7106 preferenčních hlasů, což je nejvíce z kandidátů v našem kraji. Čtyřicetiletá Šlechtová pochází z Karlových Varů, v Plzni studovala na Západočeské univerzitě ekonomii. „Jako dítě jsem hodně sportovala – atletika, volejbal a hody míčkem, granátem, koulí a párkrát i oštěpem,“ uvedla Šlechtová.

Nováčkem ve Sněmovně bude čtyřicetiletá Jana Levová za SPD. Podnikatelka a politička získala ve volbách 1496 preferenčních hlasů. Je už zastupitelkou Plzeňského kraje a předsedkyní Regionálního klubu SPD Plzeňský kraj.

Tou, která práci v Poslanecké sněmovně už zná, je devětašedesátiletá Miloslava Rutová (ANO). Má dva dospělé syny a čtyři vnoučata. „Téměř celý život pracuji jako speciální pedagožka a terapeutka s postiženými dětmi. Od roku 1995 mám v Plzni soukromou kineziologickou poradnu,“ uvedla Rutová. Řekla, že ráda čte a věnuje se přednáškové a osvětové činnosti. Je zastupitelkou města a Slovan, kde také předsedá místní organizaci Hnutí ANO 2011.