VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Pavel Maurer: Projím ročně auto střední třídy

Plzeň - Letošní ročník Grand Restaurant Festivalu se týká superpotravin. Jsou to ty, které mají blahodárné účinky na naše zdraví, protože je v nich vysoká koncentrace živin, vlákniny, vitaminů a minerálních látek. Mohou to být ´obyčejné ´věci jako zelenina, včelí produkty, byliny. Ty se ale přece jedly vždycky. 

17.1.2018
SDÍLEJ:

Grand restaurant festival 2018Foto: Deník / Říský Milan

Je rozdíl v tom, jak jedli naše rodiče nebo prarodiče, jak jíme my a jak jedí naše děti?

Já jsem vyrůstal u své babičky na Moravě a ona měla vekou zahradu. Když jsme měly jako děti hlad, poslala nás na zahradu a řekla: natrhej si, co tam najdeš, zeleninu, nakopej si brambory a já ti to uvařím. Ona vlastně používala superpotraviny aniž by si to uvědomovala. Nic jiného neznala. I dnes jsou ty suroviny kolem nás a my bychom je měli jen rehabilitovat. Náš projekt superpotravin je ukázat, že je máme kolem sebe a měli bychom to využívat.

To mluvíte o vesnici, co ve městě?

Když chodím nakupovat, všímám si lidí a toho, co mají v košících. Je to velmi jednostranné nakupování a stále stejné věci. Třeba Vietnamci mají mnohem pestřejší nákup a v košíku věci, kterých si my nevšímáme. V regálech míjíme lilek, vedle fenykl, chilli papričky. Toho si většina Čechů nevšimne, přejde je a jdou koupit brambory, zelí, ledový salát, rajčata a okurky. My hrozně málo experimentujeme.



Vztah k jídlu a k vaření se ale v celkovém pohledu zlepšuje nebo ne?

Ano, pomalu ano. My jako Češi jsme ale stále hodně konzervativní. Když se podíváte na statistiky padesát let zpátky, tak jedeme nejraději stále to samé. Řízek, knedlo zelo vepřo, guláš, svíčkovou, maximálně smažený sýr. Já neříkám, že je to špatné, ale jíme to pořád dokola. Každý máme v sobě naučená jídla a chuťovou paměť, které podléháme. Když srovnáte českou kuchyni s tou středozemní nebo italskou, vidíte, jak jsou odlehčené. Mají tam ryby, saláty, cibuli.

Co si dáte vy nejraději k jídlu?

Třeba včera jsem si dal u nás na Letné v jídelně na stojáka segedín. A nadával jsem jak špaček. Segedín miluju, ale tohle… Omáčka byla výborná, ale z pěti kousků masa byly čtyři tučné flaksy a z posledního jsem musel tuk hodně oškrabat, až zůstaly snad čtyři gramy masa. Mezitím, co jsem se s tím patlal, skoro se na talíři rozpadly dávno předpřipravené knedlíky. Nebyly to ty klasické, houskové. Takže jsem nakonec snědl tu omáčku, jeden kousek masa a knedlík, který se nestačil rozpadnout. Celé to stálo 89 korun, což je na tu kvalitu opravdu hodně.

Kolik vy osobně utrácíte za jídlo?

Hodně. Jedno auto střední třídy ročně. Je to moje práce.

Proč ne, pokud to neposkládáváte z bufetových segedínů pod sto korun.

Ne, samozřejmě. Třeba vloni jsem byl v nejlepší restauraci na světě. Byli jsme tam v pěti lidech a nechal jsem v ní padesát tisíc korun.

Kde je nejlepší restaurace na světě a co vám v ní za 50 tisíc korun nabídnou?

Je ve Španělsku, přesně v Katalánsku. A je to restaurace, kde začnete jíst v půl jedné po poledni a skončíte v půl páté. Menu je asi z 30 chodů. Už od 17 chodu skoro nevíte, čím jste začínal. Stojí to hlavně na různých nových kombinacích jídel a tak. Mimochodem rezervaci jsme tam měli asi půl roku, než jsme dostali termín.

Autor: Dana Veselá

17.1.2018 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Gastronomie - Gastronomie Pomocníci v kuchyni 14 000 Kč Pomocníci v kuchyni VÝPOMOC V KUCHYNI. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 14000 kč. Volných pracovních míst: 2. Poznámka: Sezónní zaměstnání, PRACOVIŠTĚ: Cafe & Pizza Sněhurka, Sklářská 419, Železná Ruda, KONTAKT: Josef Hanzlík 777 897 149. Pracoviště: Café seppi s.r.o., Sklářská, č.p. 419, 340 04 Železná Ruda. Informace: Josef Hanzlík, +420 777 897 749. Doprava a logistika - Doprava a logistika Logistik 40 000 Kč Řídící pracovníci v oblasti logistiky VEDOUCÍ LOGISTIKY. Požadované vzdělání: bakalářské. Pružná pracovní doba, úvazek: . Mzda min. 40000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: VEDOUCÍ LOGISTIKY - VŠ/SŠ vzdělání technického nebo ekonomického zaměření, praxe na obdobné pozici min. 3 roky, ve výrobní společnosti výhodou, dobré komunikační, řídící a organizační schopnosti, manažerské dovednosti, práce s Excelem na pokročilé úrovni, znalost SAP, HYDRA výhodou, znalost NJ na komunikativní úrovni (slovem i písmem), AJ výhodou, praktické zaměření, schopnost určit si priority a operativně řešit problémy, proaktivita, iniciativa, samostatnost, inovativnost, rozhodnost, komunikativnost, ochota se vzdělávat, řidičský průkaz skupiny B, Součástí Vaší pracovní náplně bude:, • řízení interní i externí logistiky výrobního závodu (toku materiálu), její optimalizace , • plánování a koordinace logistických aktivit spojené s řízením materiálových toků, • optimalizace stavu zásob, • vedení týmu pracovníků ve skladu, organizace práce podřízených, jejich motivace a rozvoj, • zpracování analýz, • úzká spolupráce s mateřským závodem v Německu, Své životopisy zasílejte na e-mail: j.hamplova@uvex-sports.cz. Pracoviště: Uvex sports nyrsko, k.s., Chodská, č.p. 875, 340 22 Nýrsko. Informace: Jana Hamplová, +420 376 376 816. Gastronomie - Gastronomie Číšník, servírka 15 600 Kč Číšníci a servírky Číšník jídel. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Turnusové služby, úvazek: . Mzda min. 15600 kč, mzda max. 23600 kč. Volných pracovních míst: 7. Poznámka: Ubytování, zaměstnanecké 200 kč/měs, Podnikové stravování, personální strava 25 kč/den, Zvláštní prémie, stabilizační příspěvek po roce a penzijní připojištění. Pracoviště: Hotely srní, a.s. - hotel srní, 341 92 Kašperské Hory. Informace: Jan Nouza, +420 724 844 535. Administrativa - Administrativa Ostatní odborní pracovníci v 30 000 Kč Specialisté v oblasti strategie a politiky organizací BUSINESS DEVELOPMENT. Požadované vzdělání: úsv. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 30000 kč, mzda max. 50000 kč. Volných pracovních míst: 2. Poznámka: POŽADUJEME: výborná znalost AJ, NJ výhodou, NÁPLŇ PRÁCE: příprava obchodních plánů, marketingových strategií a následná realizace, vymýšlení strategií pro vstup na nové trhy, otevírání nových poboček, PRACOVNÍ DOBA: po-pá 8:00 - 16:00, NABÍZÍME: práci v příjemném a klidném prostředí, spolupráci na vývoji mezinárodního informačního systému www.retailys.com, ZAMĚSTNANECKÉ VÝHODY: placená polední pauza, notebook, občerstvení na pracovišti, výuka angličtiny, Více informací paní Bc. Kateřina Kapounová: e-mail kapounova@retailys.com, telefonicky 376 383 611 (po-pá 8-16 hodin). Pracoviště: Retailys.com s.r.o., Husovo náměstí, č.p. 50, 339 01 Klatovy 1. Informace: Kateřina Kapounová, .

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Nehoda v Sušici.

Opilá řidička bourala v Sušici

Vyhlášení ankety Nejúspěšnější sportovec roku 2017 okresu Klatovy v Sušici.

Nejlepší sportovce okresu Klatovy můžete nominovat do konce měsíce

FOTO: S lampióny šli průvodem na Hůrku

Klatovy – Dav lidí, který prolínala světla lampiónů, se vydal v sobotu v podvečer na Hůrku v Klatovech, kde se konal tradiční svatomartinský lampiónový průvod.

Opilec tvrdil, že se vyhýbal srně

Dolní Lhota – Vyhýbání se srně stálo podle řidiče Peugeotu 308 za nehodou, při které skončil v příkopu u odbočky z hlavní silnice Klatovy – Janovice nad Úhlavou na Dolní Lhotu.

Místo dokladů se policisté dočkali nadávek

Kolinec – Nadávek místo požadovaných dokladů se dočkali policisté, kteří v pátek v 15:35 hodin zastavili v Kolinci řidiče Škody Octavia.

Klatovy spasil vlastní gól. Šťastná branka, uznal trenér Čadek

Klatovy – Derby, jaké se očekávalo. Zvlášť v panujících podzimních podmínkách. Víkendový souboj mezi domácími fotbalisty Klatov a borci z Přeštic v rámci 14. kola FORTUNA divize A nenudil. To rozhodně ne.

DALŠÍ ČLÁNKY Z RUBRIKY

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

https info

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT