Z toho budou těžit kromě krajského města také atraktivní místa a akce v regionu. Díky projektu evropské město kultury, který je pro kraj prioritou, se letos a příští rok zvýší peníze na kulturu a cestovní ruch, řekl ČTK náměstek hejtmana Jiří Struček (ČSSD).

Veřejnost by podle něj neměla poznat, že kraj v dotačních programech, například na zachování památek a na venkovský cestovní ruch, vyčlenil méně peněz. "Když k nim připočteme podporu regionální linie EHMK, tak ty peníze budou daleko vyšší než dříve, protože řada projektů se propojí," uvedl Struček. Kraj vyčlenil na regionální program Evropské hlavní město kultury na letošní a příští rok 30 milionů Kč. Dalších deset milionů půjde na olympiádu dětí a mládeže a šest milionů Kč na zviditelnění perel baroka. Kraj dále zachová podporu festivalů jako je Divadlo, Finále a Smetanovské dny i dotace divadlu. "Kdyby se nasčítaly všechny projekty, tak jsme na 80 milionech korun. Podporujeme hlavně dlouhodobou kulturu," uvedl Struček. Podle Svobodové bude navíc program Evropské hlavní město kultury profitovat ze vstupného do krajských muzeí a galerií. Všechny peníze se vrátí do programu.

Krajské peníze na Evropské hlavní město kultury mají podpořit návštěvnost památek i turistických cílů. Pokud by Plzeň uspěla tak jako rakouský Linec v roce 2009, tak by se návštěvnost regionu dlouhodobě zvýšila o třetinu. "A některé akce stále běží, protože už si na sebe vydělají. Investice Lince, které mělo podobné výchozí podmínky jako Plzeň, se vrací," řekla vedoucí krajského odboru kultury a cestovního ruchu Alena Svobodová.
Kraj podle Stručka zachoval kraj letos všechny dotační tituly. Dotace na památky se ale podle Svobodové omezily na havarijní stavy. "Je to dočasná situace a až pomine rok 2015, tak se zase památky dostanou na první místo," uvedla. Na památky mohou podle ní obce s rozšířenou působností dostat čtvrtým rokem dotace ministerstva kultury, který z části nahrazují krajskou podporu. Kraj snížil dotace na drobné památky, vyřazena byla například podpora restaurování varhan. "Protože církev už si bude některé věci schopná financovat sama. Máme velice dobrý vztah s biskupstvím, které už k nám nedává zdaleka tolik žádostí," uvedla. Dříve šlo podle Svobodové hodně peněz například na kostely.