Návštěvníci plzeňských farmářských trhů poslední dubnovou sobotu rozhodně neodešli s prázdnou. Domů si kromě nákupu od lokálních prodejců odnesli i nezapomenutelný zážitek.

Vše začalo nenápadně. Před stánkem s uzeninami se mezi nicnetušícími zákazníky do rytmu hudby začala pohybovat dvojice mladých dívek, vzápětí se k nim přidaly další dvě. Ze dvou byly čtyři, během chvíle pak desítky tancujících slečen. Ke skupině se přidávali další holky, kluci, děti i rodiče. Nakonec náměstím protančilo okolo 250 profesionálních i amatérských tanečnic a tanečníků, jejichž vystoupení zakončil bujarý potlesk.

Zdroj: Deník / Václav Vacek

Co bylo důvodem veřejné taneční show mezi stánkaři?

Taneční sestava byla vytvořena k příležitosti oslavy Mezinárodního dne tance, který připadá na 29. dubna. Deníku to řekla lektorka tance a zakladatelka plzeňské taneční školy Dance Center Petra Parvoničová, která je zároveň autorkou sobotní choreografie. „Taneční vystoupení k příležitosti Mezinárodního dne tance připravujeme každoročně,“ říká Parvoničová a dodává, že podobné akce se v minulých letech konaly i na jiných místech, například na Hlavním nádraží v Plzni nebo v Obchodním centru Olympia v Černicích.

V tomto roce se vystoupení uskutečnilo na tradičních plzeňských farmářských trzích. Tanečníci z více než desítky tanečních škol z Plzeňského kraje zde v rámci 8. ročníku Mezinárodního víkendu tance předvedli tzv. flashmob, což je nečekaná událost, která využívá momentu překvapení. Více lidí na jednom místě začne tančit nacvičenou sestavu. „Podstatou této akce je, že zpočátku nesmíte být vidět,“ vysvětluje Parvoničová, proč tanečníci a tanečnice neměli žádné kostýmy. V davu se vedle profesionálů nacházeli i nezkušení tanečníci. „Letos jsme si navíc dali úkol, abychom přivedli i amatéry,“ sděluje taneční instruktorka.

„Všem tanečníkům a příznivcům tance, kteří se na flashmobu podíleli, patří velké poděkování,“ dodává na konec Parvoničová.

Adam Viktora
Tip Deníku: Začíná varhanní festival