Indiáni, záchranáři, osamělý táborník, ale například i hospodští štamgasti. Co mají společného? Ti všichni se zúčastnili letošní Nezdické neckyády, která se v sobotu konala na řece Úhlavě mezi Borovy a Nezdicemi.

„Tady je hospoda U Suchánků," oznamoval přítomným Tomáš Míka z nedaleké obce Kaliště. Na recesistickou akci dorazil se svými kamarády už poněkolikáté a jak sám tvrdil, letošní plavidlo, které představovalo skutečnou hospodu, bylo zatím to nejpovedenější.

„V příštím roce to ale chceme ještě vylepšit. Byl bych rád, kdyby se nás do té hospody vešlo víc a doufám, že se nám povede nainstalovat i lepší zařízení na pivo, aby to bylo se vším všudy. A taky bych si přál, abychom šli méně ke dnu, přece jenom jsme objevili nějaké škvírky, do kterých se dostala voda," prozradil Míka.

A jak jej vůbec napadl pojmenovat hospodu ne právě lichotivým názvem U Suchánků? „To je jednoduché," pokrčil rameny. „U nás ve vsi jsme kdysi v garáži udělali hospodu, jenže nám tam často docházelo pivo, a tak jsme dostali tuhle přezdívku," zasmál se.

Popatnácté na řece

Nezdická neckyáda se konala již popatnácté. „Řeku zdolalo celkem jedenáct plavidel a jeden plavec," uvedla Ilona Přibáňová, předsedkyně spolu Tradeáši z Nezdic, který akci organizoval. Sama se na řeku pustila také, a to jako indiánská náčelnice.

„Plavidla jsou různá. Pokaždé je radost vidět, kdo s čím přijde," doplnila Přibáňová.

Všichni účastníci neckyády dostali různé ceny, například věnec špekáčků, rum nebo cestovní tašku.