„Letní prázdniny jsou obdobím volnějšího režimu i pro plnoletou mládež, která se často schází v barech a jiných restauračních podnicích, kde pak mnohdy dochází k rušení nočního klidu,“ popsala mluvčí domažlických strážníků Věra Říhová s tím, že celé skupiny lidí totiž neustále vycházejí ven z barů, aby si zakouřili nebo se bavili a hlukem ruší obyvatele. „Ke zhoršení této situace navíc přispěl nový protikuřácký zákon, který kuřáky vyhnal ven z restauračních zařízení,“ podotkla Říhová.

Letní měsíce s sebou tradičně přinášejí řadu mladických nerozvážností, mezi které patří například přesouvání nákupních vozíků místních supermarketů, ze kterého se v Domažlicích stává oblíbený „sport“. Ušetřeny nebývají ani odpadkové koše, které jsou ničeny či z nudy nebo hecu mezi vrstevníky přemisťovány či vysypávány.

Pěší pouť z Klenčí do Furthu im Wald.
Již po pětadvacáté Češi i Němci vykročili společně

Díky nepřetržitému dohledu operátorů městského dohledového kamerového systému jsou však podle strážníků pachatelé těchto prohřešků téměř vždy včas dopadeni a čelí postihům.

O tom kromě jiného svědčí i množství uložených pokut v oblasti veřejného pořádku v období od 1. července do 10. září.
„V tomto čase bylo za přestupky proti veřejnému pořádku uloženo celkem 25 pokut v celkové hodnotě větší než 34 tisíc korun,“ uvedla mluvčí Říhová.

Jeden z takových případů popsal velitel strážníků Petr Kubal:
„Dva mladíci si v srpnu dokazovali svoji sílu na kontejnerech se separovaným odpadem, které převraceli, a na odpadkových koších v centru města, které vysypávali a poté je kopáním „umisťovali“ do komunikace. Za tuto činnost byli domažlickými strážníky pokutováni – každý po třech tisících korunách,“ řekl velitel Kubal a dodal, že právní úprava umožňuje uložit pokutu až do výše deset tisíc korun.