Od loňského února má diagnostikovanou Crohnovu chorobu, což je nevyléčitelné onemocnění střev.

„Otékala jsem a měnila vzhled, takže jsem se postupně odlučovala od ostatních dětí. Do školy jsem ze zdravotních důvodů nemohla chodit několik měsíců,“ popisuje dívka.

Na každého nemocného touto chorobou zabírá něco jiného. Dagmar zkoušela půlroční biologickou léčbu. Ale jí nezabírá, jak by měla. „Po čase stráveném na kapačkách, po několika transfúzích krve a po polykání tuny prášků mi svitla naděje na uzdravení v podobě kombinace imunologické balance a biologické léčby,“ uvedla. První dvě etapy ale stojí 480 tisíc korun – veškeré prostředky se totiž posílají z německých laboratoří.

Nadějí na financování jsou příspěvky z konta občanského sdružení Dobrý skutek. S pomocí přišla řada přátel a známých. „Je to moment, kdy se vám zastaví srdce. Přemýšlíte, jak ty peníze získat, co by třeba šlo prodat a podobně. Mám štěstí, že pracuji v Plzni a zkontaktovala jsem se tak s občanským sdružením Dobrý skutek,“ uvedla maminka nemocné dívky. „Sdružení nám nabídlo pomoc, která spočívá ve zveřejnění potíží naší dcery na webových stránkách sdružení a v poskytnutí účtu 2093558001/5500, kam nám lidé mohou přispět jakoukoli finanční částkou. Už se nám podařilo získat dvě třetiny z částky, a proto jsme mohli léčbu zahájit. Jedná se o kompletní posílení imunitního systému, kdy dojde k nahrazení potřebných živin na přírodní bázi. Léčba by měla obnovit poškozené buňky,“ pevně věří maminka nemocné dívky.

Studentka stříbrského gymnázia má velkou oporu i u svých přátel a spolužáků. Pro její léčbu byl uspořádán charitativní hokejový zápas. „Výtěžek z této akce bude věnován právě na tuto léčbu a další část výtěžku půjde na další dobročinný účel,“ uvedl za organizátory zápasu Karel Lukeš.

Dalším počinem je plánovaný koncert ve stříbrském kulturním domě, který pořádají spolužáci dívky. „Oslovili jsme několik kapel a posledního března se koncert uskuteční. Cena vstupenky bude padesát korun, ale účastníci si mohou koupit i více vstupenek, vlastně tolik, kolika penězi chtějí na léčbu přispět,“ uvedli členové kapely Last Crackers Patrik Samko, Šimon Vaďura a Aleš Rubáš.

Jak úspěšná bude léčba, zatím nikdo neví. „Každopádně je to pro mě velká naděje, už po týdnu po nasazení prvních léků se cítím mnohem lépe,“ svěřila se dívka. „Chtěla bych žít normálně, jako ostatní. Ačkoliv vím, že jsou ke mně všichni vstřícní a milí, ve škole mi pomáhají, přesto nemoc hodně pociťuji. Vůbec nerostu, nesmím si dát normální jídlo, můj pohyb je omezený. Mám několik diet. Naštěstí to mí přátelé neřeší a jsou mi stále nápomocni,“ říká Dáša Mráčková.

„Strašně moc všem děkujeme. Ani nemůžu uvěřit, co žije dobrých lidí, které ani neznám a pomáhají nám,“ řekla dojatá maminka Dagmar Mráčková.

Narůst choroby zaznamenávají lékaři až v posledních letech. „Celkově je nárůst Crohnovy choroby vyšší, počet případů se v posledních deseti letech zvyšuje rychleji než v minulosti,“ řekla Deníku stříbrská lékařka Karla Lieblová.

Martina Sihelská