Václav Bureš, čtyřiačtyřicetiletý rodák z Přeštic nechvalně proslulý pořádáním pochodů neonacistů, stanul před soudem. Státní zástupce ho viní z nelegálního prodeje vojenského materiálu do zahraničí a z nedovoleného ozbrojování. Podle státního zástupce Jakuba Kubiase měl Bureš od roku 2010 do roku 2015 nakupovat na Slovensku znehodnocené nebo expanzně akustické zbraně - ty vystřelují pouze oblak plynu nebo aerosolu. V Čechách je poté přeprodával jistému Ukrajinci. Jednalo se především o samopaly PPS 43, SA 58 a tzv. „Škorpiony“.

„Přiznávám, že jsem zbraně kupoval a prodával dál, ale množství. které uvádí státní zástupce, je přehnané,“ bránil se Bureš. O zbraních, které obžalovaný kupoval někdy na své jméno, jindy na jméno matky, ale i na jména dvou lidí, jež mu poskytl ukrajinský překupník, tvrdí, že byly znehodnoceny správně a nemohly být použity. Za celou dobu to však zkontroloval jen u jedné ze zbraní. „Věřil jsem svým slovenským dodavatelům,“ tvrdil. Ze Slovenska převážel zbraně sám, nechával si je posílat Českou poštou nebo kurýrní službou.

NEMĚL LICENCI

Podle státního zástupce zbraně považované na Slovensku za znehodnocené nesplňovaly požadavky na to, jak mají znehodnocené zbraně vypadat podle českého zákona z roku 2002. To se týkalo zejména samopalů typů Škorpion nebo SA 58. V podstatě tak prodával zbraně, které stále patřily do jedné z nejnebezpečnějších kategorií palných zbraní. Náležitý zbrojní průkaz však na ně Bureš neměl. Neměl dokonce ani licenci k jejich převážení v rámci Evropské unie.

Podle státního zástupce přechovával Bureš i výbušniny, a to v nemalém množství. Za přeprodávání vojenského materiálu a nedovolené ozbrojování mu hrozí až osm let vězení.

Znehodnocené slovenské zbraně se dostaly dokonce i do světového povědomí. Při teroristickém útoku na francouzskou redakci Charlie Hebdo v roce 2015 byly použity právě ony.

Na Slovensku byla legislativa do roku 2015 ohledně takto upravených zbraní měkčí a mnoho znehodnocených zbraní se dalo snadno opravit. Toho využili právě teroristé.

Ilustrační foto.
Přibylo svateb, ale ubylo novorozenců a rozvodů