„To je přece jasné, že věřím ve výhru, jinak bych do Rumunska ani nejel. Doufám, že kluci tento zlomový zápas dají," říká Plzeňan Jiří Sluka, který se na Balkánský poloostrov vydal s 14 věrnými fandy. Do rumunské metropole dorazila skupinka příznivců včera odpoledne, k večeru plánovala zhlédnout trénink červenomodrých.

Dnes už je čeká klasická předzápasová příprava. „Začneme prohlídkou města, poté si sedneme, abychom probrali sestavu a pak se jde na věc," vypočítává bývalý výborný fotbalista. Jít na věc znamená dorazit včas na tribuny, připravit vlajky a naladit hlasivky na zápas, aby s prvním hvizdem rozhodčího byli v provozní teplotě stejně jako hráči.

Devětačtyřicetiletý podnikatel je v Rumunsku na fotbale poprvé, předloňský remízový střet s Ploještí, předchůdcem dnešního soupeře, nenavštívil. Při výpravách po evropských metropolích s fotbalisty Plzně však není žádný nováček.

„Byl jsem na většině zápasů Viktorie v pohárech, mezi nejexotičtější určitě patřily výjezdy do Izraele. Viděl jsem duel s Happoelem i s Maccabi. Tam jsme byli jen čtyři fanoušci Plzně," vzpomíná Jiří Sluka.

Navštívil slavnou Barcelonu, Manchester City, mnichovský Bayern, mezi spoustou slavných stadionů ale vypichuje hned první návštěvu Viktorie v evropských pohárech v novodobé historii – duel v Istanbulu s místním Besiktasem. „Tam byla fantastická atmosféra, parádní stadion, zapůsobilo to na mě nejvíc," popisuje a přidává další vysvětlení. „Možná za to může tehdejší předěl v pohárových výletech klubu. Předtím se jezdilo do Ratíškovic či Lázní Bohdaneč – a najednou Istanbul," dodává s úsměvem.