Chcete si udělat výlet a vidět nebo zažít přitom něco, co jste ještě neviděli a nezažili? Nechte se inspirovat. Deník vám přináší devatenáct turistických novinek roku 2017 z Plzeňského i Karlovarského kraje.

PLZEŇSKO
Plzeň zve do Muzea loutek, kde je do konce roku k vidění nová výstava Josef Skupa – Dnes a denně zázraky o taťuldovi Spejbla a Hurvínka.
Jihoplzeňský Nepomuk připravil novinky pro každé ze čtyř muzeí. Například Svatojánské muzeum se zaměřuje na doklady smrti Jana Nepomuckého a vystavuje i repliku jeho lebky.
A v CHKO Brdy čeká na turisty opět o něco hustší síť stezek pro pěší i cyklisty, které může svézt cyklobus.

KLATOVSKO
Program Partnerský kočí Národního parku Šumava nabízí letos nové trasy projížděk s koňskými povozy v okolí Hamrů.
Hrad Kašperk seznamuje s historií všemi smysly a návštěvníci si mohou na leccos si sáhnout, leccos cítit i ochutnat.
Mírně pozměněné prohlídkové okruhy čekají návštěvníky hradu Švihov. Například prohlídkový okruh „hradní“ je o něco kratší. Pokračuje také program Hrad bez bariér, prohlídky pro imobilní návštěvníky

TACHOVSKO
Na náměstí v Tachově funguje nové infocentrum. Sídlí v bývalé galerii, která prodělala rekonstrukci.
Zámek Tachov rozšířil expozici o velkoformátové fotokopie originálních portrétů rodu Windischgrätzů.
Turisté, kteří znají zámeček Diana v Českém lese, nepoznají letos jeho okolí. Společnost Kolowratovy lesy je vrací do původní podoby z 19. století.

ROKYCANSKO
Přívoz v Darové má po generálce a letos je v kurzu více než kdy jindy. Zejména proto, že nedaleký most v Liblíně je minimálně do července pro dopravu zcela uzavřen.
Cekov a Kařez letos propojí nová cyklostezka a cykloturisté se mohou těšit, že naváže na stávající trasy.
A ve značení pokračuje i Klub českých turistů. Soustředí se na sever okresu, na Radnicko a Zbirožsko.

DOMAŽLICKO
Hrad a zámek v Horšovském Týně každý rok láká návštěvníky na novou a originální výstavu kostýmů a rekvizit z filmů a pohádek. Letos se bude věnovat pohádkám, které ilustroval Josef Lada. Výstava začne 12. června.
Muzeum techniky a řemesel v Kolovči láká na několik nových exponátů – na cukrářský šlehací a míchací stroj, cukrářskou pec a takzvaný zimotvor (stroj na výrobu zmrzliny). Vše ze třicátých let.
U rozhledny na dominantně Českého lesa – na Čerchově vyrostla nová veranda. Nabízí posezení i úkryt před nepohodlím.

KARLOVARSKO
Muzeum Karlovy Vary otevřelo po dvouleté rekonstrukci zcela novou stálou expozici. Otevřeno je od května do konce září.
Přírodní lanové centrum Svatý Linhart otevřelo nový okruh, určený všem lezcům, které už „dětský“ nebaví, ale na „střední“ ještě nedosáhnou.
Cyklistům zajistí poprvé v této sezoně přepravu cyklovlak Ohře, který bude jezdit po trase mezi Karlovými Vary a Chebem. A to o sobotách a nedělích po dobu letních prázdnin.
Zámek a hrad v Bečově nad Teplou zařadil do své expozice další unikát, briliantový diadém z majetku rodu Beaufort-Spontin, který se po osudových zvratech vrátil zpátky na Bečov.