Čtyři poklovaní lidé. To není záběr z filmového hororu Ptáci, ale skutečnost, která se odehrála u psího útulku na Borských polích. Útočí tu agresivní dravec.

Napadení ohlásili zvířecím záchranářům z Plzně už tři muži a jedna žena. Událost měla pokaždé stejný scénář. Lidé se byli proběhnout v lese, když jim zezadu na hlavu zaútočil pták a způsobil jim škrábance. Ornitologové si nejdřív mysleli, že by mohlo jít o sovu puštíka, který chrání mláďata. Vzhledem k přibývajícímu počtu případů se už ale přiklánějí k variantě, že jde o sokolnicky cvičeného dravce. „Pták běžce vždy celkem dlouho pronásledoval a pak si sedl na větev,“ řekl šéf zvířecích záchranářů Karel Makoň. „Chování dravce je tedy hodně atypické a žádný volně žijící divoký pták by tohle nikdy neudělal, nebo alespoň tak často neopakoval,“ vysvětluje.

Zvířecí záchranáři se tedy spojili se sokolníky, kteří se už snaží dravce vypátrat a odchytit. „Budeme rádi za jakékoliv informace, ideálně fotografie, které by nám mohla veřejnost poskytnout,“ dodal Makoň.

Ornitologové také zjistili, že pták podobně útočil už loni touto dobou. „Určitě ale není důvod uzavírat oblast nebo nabádat lidi, aby chodili v helmě,“ dodal zvířecí záchranář s úsměvem.

Zdeněk Pohlreich
Za Plazou se o víkendu podávají pochoutky