Soud vyšší instance tak téměř zdvojnásobil trest, který na konci února vynesl Krajský soud v Plzni. Deníku to řekl mluvčí vrchního soudu Jan Fořt.

Silovského případem se podrobně zabýval plzeňský krajský soud letos v únoru. Za trestný čin podpora a propagace terorismu ve stadiu pokusu, a to podle nově platného doplnění trestního zákoníku, poté obžalovaného poslal na tři roky a tři měsíce do vězení. Zároveň mu nařídil ambulantní psychiatrickou léčbu. Proti verdiktu se poté odvolal jak Silovský, jenž usiloval o zproštění obžaloby nebo podmínku, tak státní zástupce Jakub Kubias, který naopak navrhoval vyšší, čtyřletý trest vězení.

Jan Silovský v pátek u soudu.
Muže, který chtěl k islamistům, poslal soud na tři a čtvrt roku do vězení

Rozhodnutí vrchního soudu je již pravomocné, Silovský může proti verdiktu podat už jen takzvané dovolání k Nejvyššímu soudu.

Cesta skončila v Istanbulu

Celá kauza se vztahuje k loňskému únoru. Silovský se tehdy rozhodl, že se vydá do Sýrie a bude bojovat za Islámský stát. Čtvrtého února v 15.10 hodin odlétal z Letiště Václava Havla v Praze a v 18.50 byl v tureckém Istanbulu. Odsud se měl dalším letadlem ve 21.55 vydat do tureckého města Gaziantep, kam měl zakoupenou letenku.

Z Gaziantepu chtěl jet autem na tureckosyrské hranice. „Chtěl jsem se dostat do Džarábulusu. Zjistil jsem si, že tam vládne Islámský stát, tam jsem se k němu chtěl přidat," vypověděl muž před soudem. Jeho cestu ale zhatili policisté už v Istanbulu, kteří ho druhý den deportovali zpět do Čech.

Loni v červenci soud vyhověl návrhu státního zástupce a mladého muže vzal do vazby.

Muž, který má svůj svět

Soud se při svém rozhodování zabýval mimo jiné otázkou, s jakou pravděpodobností by se Silovskému mohl podařit celý jeho záměr. "Že by tam přijel a řekl, chci se k vám přidat, oni by ho poté podrobili výcviku a šel do bitvy? Mohli by ho spíše považovat za špiona, obzvlášť když je ze střední Evropy," zamýšlel se plzeňský soudce Martin Kantor.

Andor Šándor
Zavilý islamista? To ne, míní expert Andor Šándor o muži ze Spáleného Poříčí

Sám Silovský v rámci svého závěrečného návrhu řekl, že své cesty do Sýrie lituje a svěřil se, že znovu už by o to samé neusiloval. Psychiatr Vlastimil Tichý, který na mladého muže zpracovával znalecký posudek, uvedl, že nachází poruchu osobnosti, která je schizoidní, nevyzrálá. „On má svůj svět," řekl Tichý. V době, kdy mladý muž odletěl do Turecka, byly jeho ovládací schopnosti sníženy o 80 až 85 procent. I z toho důvodu lékař navrhl ambulantní psychiatrickou léčbu.