Teď se jedna z těchto šelem zatoulala až do Brd. Potvrdilo to porovnání snímků z fotopastí. Každé zvíře má totiž jedinečnou kresbu, která umožňuje jeho přesnou identifikaci.

„Díky moderním metodám výzkumu víme, že rys, kterého zachytila fotopast v Brdech, se v roce 2017 narodil rysici zvané Majka ve střední části Národního parku Šumava. Tady byl naposledy zaznamenán ještě jako kotě závislé na matce v lednu 2018. Odtud se vydal do Brd, což je vzdušnou čarou nejméně 70 kilometrů,“ vysvětlil zoolog národního parku Šumava Luděk Bufka.

„Brdy jsou takovým ostrovem horské přírody uprostřed Čech a rysové tu mají pro svůj život vhodné podmínky – dostatek potravy, prostoru, míst pro úkryt i relativní klid. Objevují se tu sporadicky už od devadesátých let, ale nepodařilo se zaznamenat, že by tu žili trvale. Doufáme, že nový návštěvník se zde usadí a zdejší fauna bude obohacena o přirozený a důležitý článek potravního řetězce,“ doplnil Bohumil Fišer z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR, vedoucí Správy CHKO Brdy.

Rys ostrovid patří mezi skrytě žijící druhy, jejichž populační hustoty jsou nízké (na Šumavě cca jeden dospělý jedinec na 100 km2). Mladí jedinci někdy projdou mnoho desítek kilometrů při hledání vlastních teritorií. Přitom jsou ale ohrožováni zejména silniční dopravou. „Jen za letošek jsme sbírali dva rysy sražené automobily. Jednoho na Prášilsku a druhého u Českých Žlebů,“ uvedl mluvčí NP Šumava Jan Dvořák. Upozornil, že rysové se stávají také oběťmi pytláků. „Když jsme tento případ řešili naposledy, podařilo se z těla dokonce získat střelivo, které bylo odesláno na expertizu, ale střelce se bohužel vypátrat nepodařilo,“ dodal Dvořák.

Podrobný výzkum a monitoring rysů je podpořen z mezinárodního projektu 3Lynx, který se zaměřuje na jejich česko-bavorsko-rakouskou populaci. AOPK ČR se v CHKO Brdy věnuje monitoringu výskytu rysa, a to ve spolupráci s partnery projektu 3Lynx, tedy Ministerstvem životního prostředí, NP Šumava a Alka Wildlife o.p.s. Na monitoringu spolupracují také jednotlivci - Martin Tomáš, Václav Fořt a Josef Cink. Právě jejich fotopasti letos rysa zachytily.

Policie místě činu v Radobyčické ulici v Plzni v noci uzavřela
Napadený mladík útok nepřežil. Policie zadržela podezřelého