Tvůrci módních doplňků, lahůdek, módy či designu si dali o víkendu sraz v areálu DEPO2015 v Plzni. V bývalé autobusové hale se jich během MINT marketu, který byl součástí akce Plzeň Design Week, sešlo více než padesát.

Trhy s převahou šperků a oblečení oslovily především něžné pohlaví. „Mám tuhle akci moc ráda, protože téměř každý kousek oděvu je originál. Nehrozí tedy, že ho uvidím na někom jiném,“ přiznala paní Jana z Blovic. Potenciální zákazníci ovšem vzali útokem i pultíky s nevšední nabídkou.

Z Rokycan to neměli daleko partneři Monika a Jakub, reprezentující firmu Šikovná opice. Papírové skládačky pro celou rodinu se líbily a není divu, že kolem stolku s opičkami, pejsky, slony, kočkami, liškami a dalšími zvířátky bylo pořád plno. „Vymysleli jsme to před dvěma lety, když byla přítelkyně na mateřské. Pracovala předtím v tiskárně, papír má ráda a ví o něm hodně. Já jsem mohl nabídnout zkušenosti z marketingové agentury, takže jsme projekt rozjeli,“ usmíval se Jakub.

Karel Makoň, záchranná stanice živočichů v Plzni, která už nutně potřebuje rozšířit, a někteří z jejích pacientů.
Záchranná stanice potřebuje rekonstrukci a rozšíření. Vše ale brzdí územní plán

Podnikatelský záměr dokonale prověřila covidová omezení a dnes už se malá společnost výrazně zapsala do povědomí lidí. „Nepřetržitě jsme na internetu a v Praze dodáváme do dvou kamenných obchodů, kde je odbyt vynikající včetně nakupujících z ciziny. Jinak ale klademe důraz na region, v Plzni pořizujeme materiál a realizujeme tisk,“ dodala sympatická dvojice. Složit takový hlavolam není záležitost na jeden večer. Každá sada obsahuje minimálně třicet dílků, které se musí vystřihnout, naohýbat a poté slepit k sobě podle čísel. Pokud se dílko podaří, je výsledný efekt dokonalý.

Jan Vermouzek s manželkou Kateřinou přijeli z Brna a představili elegantní autorské šperky. Jejich základ tvoří minerály, z nichž cínováním vznikají originální kolekce. V obležení se ale ocitl i stánek s dřevěnými hodinkami, jimž se Jan věnuje šest let: „Používám výlučně tuzemské dřevo – ořech, hrušku, švestku, třešeň, habr, šeřík i jiné. Malý kmen se vždy musí usušit, ohoblovat, frézovat, brousit a ve finále povrchově upravit. To představuje zhruba dvouměsíční práci. Ke každým hodinkám navíc dodávám i příběh, protože vím, proč byla dřevina pokácena.“

Oslava Mulačovy nemocnice.
Mulačova nemocnice slavila třicítku se zpěvákem Richardem Müllerem

Plzeňský designový víkend tentokrát obnášel také možnost pořídit si knížky, které v klasických prodejnách koupit nelze. Prezentovalo se tu bezmála třicet nakladatelů se širokým zaměřením. Na čtenáře útočil třeba šumavský Antýgl, Knihovna Václava Havla, Dauphin či Malvern.