Krajský soud v Plzni udělal ve středu tečku za případem týraní tříletého chlapce z Plzně. Jeho matce Barboře A. potvrdil dvouapůlletý trest s podmíněným odkladem na čtyři roky a dohledem. Žena též musí chlapci zaplatit 80 tisíc korun jako náhradu nemajetkové újmy a v rámci dohledu se musí podrobit psychoterapii. Rozhodnutí je již pravomocné.

Barbora A. se před soudem ocitla kvůli nepřiměřenému trestání svého syna. Podle obžaloby se tak dělo od března do července loňského roku. Matka chlapce strkala pod ledovou sprchu, dítě muselo za trest dělat dřepy, až je bolely nohy, a vše vyvrcholilo surovým zbitím chlapce 30. července.

S množstvím podlitin na obličeji, těle a nohou pak syna, ovšem až po třech dnech, odvezli otec s babičkou do nemocnice. Tam už byla informována policie.

Prý to byl ojedinělý exces

„Nepochybně se jednalo o týrání," řekl předseda senátu František Pokorný s tím, že soudci přihlíželi mimo jiné k delšímu časovému období, po které se tak dělo, intenzitě trestů a zejména pak k tomu, že šlo o velmi malé dítě. „Chování matky mělo na syna vliv," podotkl Pokorný.

Krajský soud se nyní případem zabýval poté, co se Barbora A. odvolala proti rozsudku Okresního soudu Plzeň-město z letošního května. Nesouhlasila totiž s podmínkou a namítala, že se rozhodně nejednalo o dlouhodobé týrání. Incident z 30. července byl prý ojedinělým excesem.

Kamarádky to dělají taky…

Když se žena na jaře vyjadřovala k obžalobě, přiznala, že syna jednou dvakrát osprchovala studenou vodou, protože byl hysterický, vzápětí to však ospravedlňovala tím, že její kamarádky to dělají také. Co se týče fyzického násilí kritického dne, Barbora A. vypověděla, že syn od rána strašně zlobil, což neustála, bouchly jí nervy, a tak jej zmlátila. V jednací síni pak všeho litovala.

Před soudem vyšlo najevo, že žena se v minulosti potýkala s velkými problémy s drogami. Dlouhodobě užívala pervitin, a dokonce byla na protidrogovém léčení. Ona i její partner přes rok podstupovali testy na drogy, aby jim mohly být vráceny jejich dvě nejmladší děti. Koncem roku 2014 jim je soud skutečně vrátil, jenže loni v létě je v souvislosti s tímto případem z rodiny zase odebral. Chlapec a jeho starší sestra by dnes měli být podle dostupných informací v pěstounské péči.

Podle soudní znalkyně nechalo matčino zacházení na synovi následky a traumatizovalo jej. Syn se například ptal, proč musel stát v koupelně ve tmě nebo proč jej matka pálila zapalovačem. Kontakt s ní odmítl.

Barbora A., která mimo jiné přišla k soudu dvacet minut po započetí jednání, má ještě jedno starší dítě, které však žije v jiné rodině. Mladší děti by podle svých slov chtěla získat zpět k sobě.