Stopy pro milovníky běžeckého lyžování byly poprvé upraveny v pátek 1. prosince, kdy se dalo lyžovat po částečně uválcovaném okruhu kolem Čerchova, Kamenné loučky a Na Signálce.

„Letos jsme upravovali stopy vůbec jako první v oblasti západočeské oblasti Šumavy a Českého lesa. Ačkoliv oficiální zimní sezóna s povolením vjezdu pod rozcestí pod Čerchovem začíná až 15. prosince, hodláme upravit celý čerchovský okruh včetně napojení na trasy ke Gibachtu již o tomto víkendu. Když počasí dovolí, připravíme stopy i na Capartické louce a silnici směrem na Sádek,“ slibuje místopředseda lyžařského oddílu Sněhaři Domažlice Martin Janovec.

Na české straně bude upraveno 50 kilometrů tradičních běžeckých tras, společně s německou stranou to bude 80 kilometrů v oblasti Capartic, Čerchova a Gibachtu. Vždy o víkendu by měly být stopy upraveny tak, aby v sobotu v 9 hodin mohli lyžaři vstoupit do bílé stopy a vyrazit.

„Podmínky pro úpravu běžeckých stop jsou závislé na struktuře sněhu.

Skútrem upravujeme při vrstvě minimálně 10 cm, rolbou pak 20 cm vlhkého sněhu. Čím sušší sníh, tím musí být vrstva vyšší,“ vysvětluje Janovec.

V případě příznivých sněhových podmínek v nižších polohách budou k dispozici stopy i v oblasti kolem Baldova či bývalého cvičáku a současného baseballového hřiště. V loňském roce se osvědčilo zřízení útulny, která byla s kapacitou zhruba 30 hostů otevřena pro lyžaře v místě bývalé roty PS na Malinovce a sloužit bude běžkařům při letošních zimních radovánkách.
Sněhaři po tříletém čekání zprovoznili i 53 let starou rolbu, která v případě dostatečné výšky sněhu bude v provozu o víkendech s možností dovozu lyží i batohů z Capartic na sjezdovku Sádek.

V Mánesově ulici stavbaři dokončili přestavbu parkovacích míst a další úpravy.
V domažlické Mánesově ulici dokončili přestavbu parkovacích míst