I přesto, že někteří organizátoři zdražili po prázdninách kroužky pro děti, hlásí o desítky procent vyšší zájem než v loňském roce. Rodiče své ratolesti nejčastěji přihlašují na taneční nebo výtvarné kurzy.

Nabídku kroužků připravoval plzeňský Radovánek, největší středisko volného času v kraji, už na jaře. Podle ředitelky Evy Tischlerové Radovánek na zdražování reagoval předběžně a tehdy už některé kroužky mírně zdražily. „Tam kde se zvedly náklady na energie, například u keramických kroužků, jsme zdražili maximálně do osmi procent,“ uvedla ředitelka s tím, že kvůli krizi se Radovánek se obával, že rodiče nebudou děti přihlašovat.

Už je obsazeno

„V tuto chvíli už ale máme obsazené všechny kroužky, které jsou naše stálice, všech-na taneční a gymnastická studia a podobně, tedy kurzy které děti navštěvují už několik let,“ popsala ředitelka. Momentálně má tak Radovánek přihlášeno o zhruba tisíc dětí více než ve stejnou dobu v loňském roce.

Kateřina Macháčková z Prášil při výrobě Šumavských skleněnek a část jejích výrobků.
Svými sladkými skleněnkami okouzlila Kateřina nejen Šumavu

„Většinou máme kolem čtyř tisíc přihlášek k zájmovému vzdělávání k poslednímu říjnu. Dnes už je to 2950 zapsaných dětí. Největší nápor ale teprve čekáme od poloviny září do konce října stejně jako každý rok. Navíc jsme také otevřeli nová studia,“ řekla ve středu Deníku ředitelka Radovánku.

O desítky i stovky korun víc

Kvůli vyšším výdajům na energie zdražila o devatenáct procent také Základní umělecká škola Trnka na Doubravce v Plzni, ze 1600 na 1900 korun za pololetí. Výtvarné, taneční a literární kroužky tam vloni navštěvovaly přibližně tři stovky žáků. „Zájem o kroužky to ale vůbec neovlivnilo. Naopak máme oproti loňskému roku přihlášeno o cca padesát žáků víc. Kapacitu tak máme skoro naplněnou,“ sdělila ředitelka ZUŠ Daša Nesvedová s tím, že škola počítá ještě s dalšími zájemci.

Vysokou poptávku po volnočasových aktivitách zaznamenala také Jana Solničková z Rodinného centra Vlnka v Plzni na Lochotíně. „Nárůst je kolem třiceti procent. Všechny kroužky máme téměř plné, na některém se najde jedno, maximálně dvě místa, která se ale rychle zaplňují,“ informovala Solničková. Také Vlnka musela přistoupit ke zdražení, v jejím případě se ale jedná se jen o desítky korun.