Stále vyšší faktury za energie a suroviny drtí restaurace v regionu. Podniky se ještě zcela nevypořádaly s dopady koronavirové pandemie a už se na ně řítí další krize. Některé se snaží udržet a zdražují, jiné špatná ekonomická situace dovedla ke krachu nebo je donutila zavřít. A situace se podle gastronomů bude dál zhoršovat.
Dočasné uzavření oznámila na svém facebookovém profilu restaurace Chodská chalupa v Újezdu u Domažlic. „Vzhledem k současné realitě, která nás radikálně a neomylně likviduje – ceny energie, plyn, potraviny a podobně, oznamujeme dočasné uzavření restaurace,“ napsali provozovatelé na sociální síť. Deník se snažil zjistit podrobnosti, provozovatelé však na dotaz nereagovali.
Včasné zdražení
Gastronom Luboš Kastner, člen Českého gastronomického institutu a Asociace malých a středních podniků, který provozuje několik restaurací v Plzni a Praze, Deníku řekl, že mnoho podniků nyní doplácí na to, že nezdražily už na jaře. Ceny začaly navyšovat až nyní, tedy v době, kdy lidem začaly chodit vysoké účty za energie a teď kvůli úbytku hostů nemají na zaplacení účtů. „Schopnost akceptovat vyšší ceny a zvlášť v gastronomii je momentálně minimální. Třeba v našich restauracích jsme zdražili už v únoru a teď už tolik zdražovat nemusíme. O každého hosta ale bojujeme kvalitou a zážitkem,“ popsal restauratér.

Podle něj až v této době začali lidé poznávat, co za své peníze v hospodách dostanou. „Podniky, které nemají dobrou službu a nabídku, si nemůžou zdražení obhájit,“ myslí si Kastner.
Doplnil, že na nynější krizi nejvíce doplácejí restaurace na venkově. „Ty jsou ještě navíc dvojnásobně zdrcené levným pivem z obchodů,“ poznamenal. Kastner zároveň upozornil, že současná krize ale bude bojem pro všechny. „Kdo po covidu otevřel a nebyl lepší a dražší, tak ten to má teď ale opravdu těžké,“ dodal.
Nemají jistotu
Plzeňský Prazdroj si mezi tuzemskými restauracemi udělal průzkum, ze kterého vyšlo, že každý třetí provoz si není jistý svou další existencí a skončit je rozhodnuto jedno procento podniků. Pivovar se proto rozhodl, že hospodám v těžkých časech pomůže, Připravil pro ně poradensko-vzdělávací program s názvem První u zdroje. „Je to digitální platforma, kde hospodští a další profesionálové z oboru bezplatně najdou jednoduché tipy, rady a školení, jak svůj byznys posunout, nalákat nové hosty a uspět v této nelehké době. Určena není jen majitelům hospod, oslovujeme prakticky veškerý personál od kuchařů přes výčepní a servírky až po ty, kteří se starají o ekonomiku provozu,“ uvedl obchodní ředitel Prazdroje Tomáš Mráz.