Úvodní seznamování. Od pondělí je opět v akci český cyklista Roman Kreuziger. V italském Gavirate se poprvé začlenil mezi nové kolegy v týmu Orica-BikeExchange. Po nezbytných procedurách se včera celý tým přesunul do Švýcarska, kde členy australské stáje majitele Gerry Ryana čekají první čtyři dny sportovních aktivit.

Zimní příprava cyklistických týmů se v mnohém podobá. Roman Kreuziger ji vloni, ještě jako člen týmu Tinkoff-Saxo zahajoval po dovolené úvodním setkání v Chorvatsku, byl v Rakousku a Itálii. V prosinci a celý leden pak trénoval v teple na Kanárských ostrovech.

Letošní zima však bude pro Kreuzigera přece jenom něčím odlišná. Po čtyřech letech vyměnil stáj a hodlá se postavit nové výzvě.

V příští sezoně sice vynechá Giro d´Italia, jako svůj hlavní závod pojede Tour de France. O startu na Vueltě se rozhodne až podle průběhu sezony.

Rozdělený tým

Členové Oriky prosinci vytvořili dvě samostatné jednotky s vlastním programem. „V pondělí jsme se sešli v italském městě Gavirate nedaleko Varese," vysvětluje Kreuziger. „Je nás tady třináct závodníků z Evropy. Druhá část týmu je na soustředění v Austrálii, kde se připravují na australský šampionát a následné lednové závody Pro Tour."

V Gavirate je sídlo Oriky a její závodníci v tamním Australském institutu sportu během pondělí a úterý absolvovali lékařská vyšetření. „Děláme je každým rokem, jsou nezbytným podkladem pro udělení závodní licence," nevzrušuje se Kreuziger lékařskými procedurami. „Řešili jsme také třeba oblečení, bližší podrobnosti programu nebo nastavení posedu na kole."

Zimní sport

Včera se tým přesunul na druhou stranu hor do Švýcarska. „Čekají nás čtyři dny, ve kterých se už budeme pohybovat. Ale je to v horách, takže nepředpokládám, že budeme jezdit na kole," těší se třicetiletý český reprezentant.

Přesný program ještě před přejezdem ani Kreuziger neznal. „Konkrétní plán nám řeknou až na místě. Rozhodovat se bude především podle počasí, jestli nenastane obleva a podobně. V prvním nástřelu jsem viděl, že bychom měli jít na běžky anebo podniknout výšlap na ledovec do výšky tři tisíce metrů," prozrazuje Kreuziger, který se postupně seznamuje s novými spolupracovníky:

„Před odjezdem jsem osobně znal pouze tři lidi, ostatní pro mě byli noví. Doufám, že právě tenhle team building mi pomůže k tomu, abych se dobře začlenil do skupiny. Protože po Novém roce se nám to už rozjede na plné obrátky."

Orica naplánovala evropským závodníkům po Vánocích dovolenou do desátého ledna. „Bude to tradiční zimní dřina. Posilovna, trenažér," usmívá se Kreuziger.