A proč to všechno? Od 1. června se rozběhne rekonstrukce a dostavba nejnavštěvovanějšího obchodního komplexu v centru města. „Rekonstrukce je plánována na čtyři měsíce, po ní přijde nová přístavba, která má být hotova v únoru příští rok," řekl Ivan Hlaváček ze společnosti InterCora, která prostor vlastní. Dostavba centra změní celkový ráz místa. Současné parkoviště, které je pod úrovní okolních silnic, bude zčásti zakryto a vzniknou další parkovací plochy. „Líbí se mi to, bude to tady vypadat určitě lépe," reagovala Plzeňanka, která do Kauflandu jezdí nakupovat pravidelně, když viděla vizualizace místa.

Vedle nového parkoviště vzniknou i obchodní prostory. „Již nyní jsou zarezervované. Mezi nimi bude na více než 500 m2 food point se čtyřmi restauracemi," popsal Hlaváček. Zmíněný food point nebude rychlé občerstvení, jak tomu v podobných centrech bývá, mělo by se jednat o klasické restaurace.

V nových obchodních prostorech za celoskleněnou fasádou bude kromě restaurací také pobočka obchodu Mall.cz, drogerie, textilní zboží a obchod Pepco. Restaurace s dalšími obchody budou zabírat plochu více než 2000 m2.

Lidem, které Deník u obchodního centra oslovil, se nová podoba celého prostoru zamlouvá. „Podobně jako na vizualizaci vypadají Kauflandy třeba v Německu," řekla zákaznice, která má centrum při cestě ze zaměstnání a nakupuje zde pravidelně. S uzavřením problém nemá. „Nakoupím si jinde," konstatovala.

Nadšení se zákazníky už nesdílí architekt Marek Sivák, autor platformy za lepší budoucnost Plzně. „Lokalitu to asi nepokazí více, než už je, možná to trochu zatmelí stávající vřed, ale rozhodně se nejedná o městotvorný design. Možná to oddálí příchod opravdu smysluplného řešení," řekl Deníku již dříve Sivák.

Na parkovišti před obchodním centrem se již pilně pracuje. V týdnu už probíhaly drobnější výkopové práce, některá parkovací místa byla ohrazena a bez zámkové dlažby. Již zde nenajdete stromy na ostrůvcích mezi auty. Zeleň bude ale znovu vysazena na parkovišti, které v blízké budoucnosti zčásti překryje to stávající.