Slabá úroda, jablek je až polovina oproti loňskému roku. Sady i zahrádkáři se shodují, že kvůli mrazům a suchu sklidí letos jablek mnohem méně. A je možné, že ceny jablek kvůli tomu porostou.

Sklizeň jablek v břaských Sadech Schwarz, které jsou největším pěstitelem na Rokycansku, brzdí počasí, její hlavní část začala 12. září. „Ale protože jablek je oproti loňsku tak polovina, pravděpodobně celou sklizeň do zámrazu zvládneme,“ konstatoval Richard Schwarz. Problém vidí spíše v ekonomické stránce, padesátiprocentní výpadek příjmů bude v hospodaření pro příští období citelně chybět.

SLAVNOSTI JABLEK

„Hodně teď záleží na tom, jak se budou vyvíjet ceny. Zatím velkoobchody chtějí množství, které ani nemáme, a přitom za peníze, jež zdaleka nekorespondují s výpěstní cenou ani s letošní situací. Samy už ale prodejní ceny pořádně natáhly,“ dodal Schwarz.

Kulturní přehled pro říjen 2017
V pondělí 25. září vyjde říjnová Kultura

Slabší úrodu hlásí i v Nebílovech na jižním Plzeňsku. Ztrátu však podle vedoucí sadů Jany Zikmundové zatím nelze vyčíslit, protože ještě probíhá sklizeň. Už na tuto neděli se tu chystají tradiční Slavnosti jablek. „Návštěvníci si mohou zakoupit čerstvá jablka, zpracovaná jablka či mošty. Dále chystáme soutěže pro děti, hravou naučnou stezku v sadech nebo třeba jízdu zručnosti na traktoru,“ zve Jana Zikmundová.

Podobná akce se koná o den dříve v Horažďovicích v přírodovědné stanici domu dětí a mládeže. „Návštěvníci Jablkobraní si mohou zmoštovat nasbíraná nebo přinesená jablka a odnést si vlastnoručně vyrobený mošt, součástí jsou i soutěž o nejlepší donesený jablkový moučník, podzimní dílnička pro menší děti nebo výstava krajových a starých druhů jabloní,“ pozval ředitel DDM Horažďovice Tomáš Pollak.

MOŠTÁRNY UŽ JEDOU

S letošní úrodou jablek nejsou spokojeni zahrádkáři ani na Domažlicku, kteří si stěžují hlavně na dlouhodobé sucho. „Výrazně vadí i ovocným stromům. Jablka a švestky při nedostatečném zalévání padala. Jenže i zachycované dešťové vody byl v průběhu jara a léta nedostatek a zalévat stromy pitnou vodu je nerentabilní,“ popsal zkušenosti své i svých kolegů předseda domažlické organizace Českého svazu zahrádkářů Josef Fidrant. V některých místech Domažlicka pěstitele potrápily i mrazy, které část úrody znehodnotily. Minulou sobotu zahájili domažličtí zahrádkáři moštovací sezonu. První termín využilo jen několik zájemců o zpracování jablek, více jich očekávají v příštích týdnech.

Spokojenost s úrodou tak hlásí snad jen Kolowratovy sady (dříve Agroova) z Tachovska. „Tento rok byl nadprůměrný jak z pohledu počtu plodů, tak z pohledu jejich velikosti. Umrzla nám pouze jedna odrůda jablek,“ řekl Deníku Martin Kaufner. 

V hlavní roli jablka

Jablkobraní Horažďovice
▸ sobota 23. září 14–17.30
▸ rodinné odpoledne v přírodovědné stanici DDM Horažďovice.

Slavnosti jablek a medu na nádvoří zámku v Boru
▸ sobota 23. září 13-17 h.
▸ jarmareční trh, pohádka pro děti, soutěže, od 17 h. koncert Neřež

Slavnosti jablek v sadech Nebílovy
▸ neděle 24. září 12-18 h.
▸ prodej jablek, výstava techniky, soutěže, živá zvířata, soutěž o nejlepší moučník z jablek

Šumavské štrúdlování v Domě sv. Vintíře v Dobré Vodě u Hartmanic
▸ sobota 7. října 15-19 h.
▸ není třeba se do soutěže předem hlásit, stačí přinést dva rukávy jablečného štrúdlu (závinu) přes délku plechu, přiložit recept a kontakt na kuchaře

Slavnosti jablek na vrchu a úpatí Krasíkova
▸ sobota 7. října 10-18 h.
▸ 15. ročník tradiční akce, jejíž součástí je soutěž o nejlepší a nejhezčí jablečný štrúdl a mnoho hudebních vystoupení