Mezi ně patří i areál bývalých Škodových závodů, kam se zájemci budou moci podívat už o tomto víkendu. V neděli 31. července se pak uskuteční vyjížďka vlakem do depa kolejových vozidel Českých drah.

„Akce festivalu Industry Open, které se odehrávají na kolejích, byly v minulých letech nejoblíbenější. Jak do Škodovky, tak do depa Českých drah se běžně návštěvníci opravdu nemají šanci dostat. Na obou místech se od průvodce dozví spoustu informací o jejich minulosti i současnosti,” prozradila manažerka projektu Industry Open Alena Fialová z pořádající organizace Plzeň – Turismus.

V areálu Škodovky návštěvníci z vlaku nevystoupí, ze stanice Plzeň – Jižní Předměstí však dojedou na jeho samotný konec na Karlov a zase zpátky. Cestou projedou kolem starých hutí, slavné 1. brány i stále fungujících výrobních hal. Během akce je však přísně zakázáno focení a pořizování jakéhokoli záznamu.

Ilustrační foto.
Za usmrcení kamioňáka v pivovaru řidička vozíku nemůže, policie věc odložila

Za branami depa kolejových vozidel se návštěvníci podívají na místa, kde se dodnes servisují vlaky v hale soustředěných oprav, a prohlédnou si také točnu, myčku i čerpací stanici pro lokomotivy. Užijí si i samotnou cestu motorovým vozem 810, kterým do depa pojedou z plzeňského hlavního nádraží.

Vstupenky na obě akce se prodávají přes portál plzenskavstupenka.cz nebo v infocentru na plzeňském náměstí Republiky. „Pokud není vyprodáno, dají se koupit ještě dvě hodiny před akcí,“ poznamenala Fialová. Až na místě si pak v sobotu koupí lístek milovníci letectví, pro něž se v programu festivalu objevuje možnost navštívit muzeum spolku Classic Trainers na letišti v Líních. Program tam obohatí i návštěva legendární stíhačky Hawker Hurricane z muzea v Točné, která se široké veřejnosti na Plzeňsku představí poprvé.

Tento bod programu, stejně jako obě projížďky vlakem, zveřejnili pořadatelé festivalu až krátce před jejich termínem. „Během jara bylo opět obtížné něco plánovat, proto se zveřejnění některých akcí, trochu pozdrželo. Jsme ještě domluveni na první srpnový víkend s Bohemia Sektem, kde si návštěvníci užijí komentované prohlídky, které běžně nezažijí. Vstupenky bychom měli začít prodávat tento týden,“ uvedla Fialová k další novince v letošním programu.

Jitka Kendricks u klatovského soudu.
Žena žila ze sociálních dávek, z bank vylákala pět milionů

V bohatém přehledu akcí pro letošní ročník se pak například v rámci odložených oslav třicátého výročí ukončení výroby lidových vozítek v bývalé NDR připravuje na 14. srpna v DEPO2015 výstava vozidel z Muzea dvoutaktů v Lobzích, kterou doprovodí i spanilá jízda trabantů a wartburgů Plzní. Na stejný den je pak připravena také jízda parním vlakem do Konstantinových Lázní a Bezdružic. Na konci srpna se otevře ještě jednou možnost projít si netradiční trasu Plzeňským Prazdrojem. „Ta je letos vedena hlavně přes sklepy se zaměřením na bednářské řemeslo,“ dodala Fialová.

Víkendový program

Pátek, 23. července: Sklárna Liběnka v Hrádku u Sušice (10.00).

Sobota, 24. července: Vlakem do Škodovky (odjezd vždy v 10.10, 12.10 a 14.10 ze zastávky Plzeň – Jižní předměstí), Historickým autobusem po stopách železa (10.00), Den otevřených dveří v Muzeu Hangár 3 v Líních (11.00 – 16.30), Komentovaná prohlídka Sklárny Annín (11.00 a 15.00).

Neděle, 25. července: Vlakem do Škodovky (odjezd vždy v 10.10, 12.10 a 14.10 ze zastávky Plzeň – Jižní předměstí), Komentovaná prohlídka plzeňské Papírny (10.00), Historickým autobusem po stopách těžby kaolinu (10.00), DEPO Street Food Market – summer edition (10.00 – 18.00).

více na industryopen.cz