Ewa Farna, Tomáš Klus, Slza, Kryštof, Jelen, Hentai Corporation, Michal Hrůza, UDG, Prago Union, Vypsaná fixa, David Koller, Thom Artway, Skyline, Ovoce, Dan Bárta, Ondřej Ruml, Aneta Langerová, Barbora Poláková, Lenny, Žofie Darbujánová, Barbora Mochowa, Lola, Pekař, Pokáč a Sebastian – všichni tito interpreti se probojovali do únorových nominací Hudebních cen Žebřík.

„V nominacích 25. ročníku Žebříku figurují, a to hned třikrát, Ewa Farna, Tomáš Klus a skupina Slza. Podobně jsou na tom loňští vítězové Kryštof, kteří se kromě kategorie skupina roku objevují i mezi akcemi (za Kryštof kemp) a díky svému lídrovi Richardu Krajčovi i mezi zpěváky," uvádí ředitel hudební cen Žebřík Jarda Hudec.

Po dvou želízkách v ohni mají Michal Hrůza, Jelen, Hentai Corporation a UDG. A vlastně i David Koller, byť nepřímo: uspělo tribute album David Koller & Friends a dokument Lucie – Příběhy jedný kapely.

Šanci na ocenění mají rovněž festivaly Colours Of Ostrava, Hrad.cz a Rock for people. Kandidáty na Film roku hledejme mezi tituly Anthropoid, Anděl páně 2, Já, Olga Hepnarová, Teorie tygra a zmíněném snímku o skupině Lucie.

O konečných výsledcích se bude rozhodovat až do 28. února na stránkách www.anketazebrik.cz. Opět se hlasuje se i v zahraniční části ankety. Každý hlasující má díky službě Music Jet streaming jakékoliv hudby na měsíc zdarma.

Slavnostní vyhlášení Žebříku se uskuteční 10. března 2016 od 19 hodin v plzeňském DEPU2015 v za účasti všech nominovaných. Tři nejlepší umělci v každé kategorii získají originální sošky z dílny sochaře Václava Česáka.

Moderátory šestihodinové show budou poprvé Jakub Kohák a Iva Pazderková. Své jarní Recyklus Tour na Žebříku odstartuje Tomáš Klus a jeho Cílová skupina. Očekávané nové album koncertně představí Vypsaná fixa. Návštěvníci se mohou těšit i na loňský objev Thoma Artwaye a fenomén posledních let, skupinu Slza. Na ojedinělý koncert se chystá rocková legenda 90. let, kapela Alice v čele s Danem Bártou. A třešničkou na dortu bude vystoupení nestárnoucího Ivana Mládka za doprovodu Banjo Bandu.

Oficiální after party proběhne pod hlavičkou Red Bull Saurus showcase a představí se na ní DJs Friky, Roxtar a mnozí další.

Organizátorem hudebních cen je magazín iREPORT. Spoluorganizátorem je město Plzeň a Plzeňský kraj. Záštitu nad akcí převzal primátor Plzně Martin Zrzavecký.