Většině žadatelů je také úřad již vydal. „961 podnikatelů si údaje vyzvedlo osobně, 422 jsme je zasílali do datové schránky," uvedla mluvčí Finančního úřadu pro Plzeňský kraj Michaela Hošťálková.

Vzhledem k tomu, že řada lidí či společností podniká ve více krajích, je nutné věnovat pozornost celorepublikovým číslům. První vlna zavedení EET se v tuzemku týká kolem 50 tisíc živnostníků a autentizační údaje si zatím nevyzvedla ani polovina. Dá se tedy předpokládat, že na konci listopadu budou mít finanční úřady napilno.

„Teprve se tam chystám," řekl provozovatel sportbaru In Café na Americké třídě v Plzni Petr Pánek. Ze zavedení EET však vůbec nemá radost.

„Všem provozovatelům se pouze zvýší náklady na podnikání. A nakonec nezbude nic jiného než zvýšit ceny," popisuje Pánek, který před nedávnem podepsal petici 
za zrušení zákona o EET.

Jejím autorem je podnikatel Ivo Hucl, který ve Štáhlavicích na Plzeňsku provozuje penzion a čajovnu. „Sešlo se mi už kolem tisíce podpisů," říká s tím, že zákon prý diskriminuje hlavně malé podnikatele. „Když to vezmu podle sebe, počítám následovně. Jsme rodinná firma a stačí nám nejlevnější verze 'pokladny'. I tak ale vyjde na téměř osm tisíc korun. Instalace je 1600 Kč, měsíční paušál 900 Kč, router 1600 Kč. Podtrženo sečteno jsou to desítky a desítky hodin věnovaných dalšímu účetnictví, což je pro mě celkově asi deset tisíc korun ročně navíc za jeho vedení," vysvětluje Hucl. Sám patří mezi ty, kteří si své autentizační údaje již vyzvedli.

Nejen jeho obavy se však snaží rozptýlit poslanec za hnutí ANO 2011 (které se zákonem přišlo, pozn. red.) Pavel Šrámek, který je sám podnikatelem a evidence tržeb se jej též týká.

„Jde nám jen o to, aby daně platili všichni bez rozdílu. Dnes je v tom velký nepořádek," říká Šrámek, jednatel společnosti Milknatur, která produkuje mlékárenské výrobky a provozuje mlékomaty.

Zavedení EET se jej týká, ale až v další vlně na jaře. „Vím, že ten systém nebude nijak složitý a měl by se v něm orientovat každý. Navíc vznikla již řada softwarových programů a podnikatelé si z nich mohou vybrat. A rozhodně to nebudou žádné obrovské náklady," oponuje Šrámek.

Podle Hucla jsou však argumenty obhajující EET liché. „Bez nadsázky. Já vidím pouze produkt totalitního a autokratického myšlení. A v 21. století takové myšlení nemá co dělat. Důvěra se dá nastolit pouze důvěrou," je přesvědčený. Petice chce 1. prosince odevzdat Petičnímu výboru Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR, symbolicky v den, kdy zákon začne fungovat.

Rozhovor s autorem petice Ivo Huclem čtěte ZDE