Členové Bratrstva sv. Barbory si tak připomněli pro zdejší horníky důležitou událost. Před 217 lety, v roce 1806, obdrželi stříbrští horníci od manželky císaře Františka II. právo nosit své hornické uniformy a právo na hornický prapor s patronem sv. Prokopa. „Pro hornickou komunitu to tehdy velmi znamenalo a my si tohoto práva stále vážíme a stejně tak si vážíme toho, že na našem pochodu nás doprovodilo tolik účastníků,“ řekl předseda bratrstva Karel Neuberger.

Společně s horníky do průvodu vyrazilo kolem tří stovek účastníků z řad občanů města a okolí, nechyběli stříbrští hasiči a přidaly se také děti z mateřinek coby permoníci. Hudební doprovod, který umocnil celý slavnostní ceremoniál, zajistili žáci Základní umělecké školy ze Stříbra pod vedením ředitele Františka Kratochvíla.

Nápad německého chlapce studenty nadchl. Příspěvků dostane do své knihy spoustu.
Svá přání s poselstvím přidají do knihy německého chlapce i tachovští gymnazisté

V sychravém podvečeru pak všichni přivítali občerstvení v prostorách před městským muzeem, které bylo společně s Bratrstvem sv. Barbory a MKS Stříbro jedním z pořadatelů akce.

„Letos jsme pochod připravili již posedmé v historii, a protože je to pro nás horníky opravdu důležitá událost, chtěli bychom si ji připomínat obrok, pokud tomu situace dovolí,“ řekl Deníku Neuberger.