Vlastní matka jej před soudem popsala jako hodného a pracovitého člověka, který rád pomůže v domácnosti či na zahradě. Odmítla, že by byl agresivní.

Jan vyrůstal se svou o rok a půl starší sestrou. Oba vychovávala matka, otec od nich odešel, když byly Janovi dva roky. „Exmanžel si děti ještě asi rok bral, pak jsme o něm nevěděli." Po rozvodu se rodina přestěhovala do Líní, odkud se ale po nějaké době vrátila do domku ve Spáleném Poříčí. Jan se vyučil opravářem zemědělských strojů, před svým odletem do Turecka pracoval jako dělník v jedné místní firmě.

„Dříve kamarády měl, chodil s nimi ven. Zvrtlo se to ale. Někteří se potýkali s alkoholem či drogami. To syn ne, on takový není, je spíš po mně a já jsem také radši sama," řekla matka.

Že je muslim, nevěděla

O tom, že chce Jan odjet do Sýrie, aby se přidal k Islamskému státu, prý neměla tušení. „Nevěděla jsem, že se někam chystá. Neptala jsem se, kam jede. Věřila jsem mu. Myslela jsem, že si jel někam jenom dobít baterky, jako jsem to dělávala já. Mým zvykem bylo, že jsem třeba na jednu dvě noci odjela do zahraničí. Jednou za rok. Domluvila jsem si hotel, jela jsem si odpočinout od všeho, třeba do Itálie," řekla žena, která dříve pracovala v sázkové kanceláři a dnes vychovává dvě děti své dcery, jež má podle jejích slov problémy s drogami.

Že má syn zájem o náboženství, nevěděla. „Že je muslim, jsem se dozvěděla, když ho vzali do vazby. O islámu se mnou nikdy nehovořil," líčila se slzami v očích.

Její emotivní výpověď trvala kolem půl hodiny. Při odchodu z jednací síně řekla synovi, ať se drží.

Soud s Janem Silovským pokračuje v dalších dnech.