Boj s jedovatou chemikálií, která zamořila vodní toky od Drnového potoka až po Labe, zabíjela ryby a způsobila milionové škody, byl velmi náročný, škody jdou do milionů korun. Tím, že policie na viníka ale jednoznačně neukázala, není nikdo, kdo by škody nahradil. Firmy mohou v krajním případě jít až do soudního sporu.

K úniku chemické směsi, která lidem způsobuje vážné poškození zdraví a je mimořádně nebezpečná pro vodní živočichy, došlo vloni v říjnu. Unikla proto, že někdo z nedbalosti či úmyslně zapnul (či nevypnul) dopouštění namáčecí impregnační vany. Z ní se látka dostala do záchytné vany, která přetekla. Problém byl v tom, že látka je ředitelná vodou, a tak ji nemohly zastavit žádné norné stěny ani podobná opatření. Muselo se počkat, až se voda naředí. Mezitím se šířila dále po proudu. Z Drnového potoka se dostala do Úhlavy, dále do Radbuzy, Berounky, Vltavy a částečně byla detekována i v Labi. Celkově šlo o 270 km vodních toků. Na nebezpečí musela reagovat například plzeňská vodárna, která byla donucena přestat brát vodu z Úhlavy. Pro úpravnu vody tehdy využívala vodu z Radbuzy, odkud ji čerpali hasiči. „Když hrozilo, že by látka doplula až do úpravny vody, tak se zmobilizovaly veškeré síly. Do práce musel každý, kdo měl ruce, nohy. V laboratoři se neustále testovalo,“ vzpomíná mluvčí Vodárny Plzeň Dana Veselá.

Aby se 200 litrů uniklého roztoku dostatečně naředilo, muselo být z přehradních nádrží uvolněno do vodních toků bezmála 20 milionů kubíků vody. Celkové náklady na likvidaci havárie dosáhly podle informací Deníku téměř 3,5 milionu korun. Policie ale po ročním šetření došla k závěru, že není vyloučeno, že viníkem havárie může být někdo cizí, neboť do areálu byl možná přístup i zvenčí. Nikoho tak neobvinila a případ odložila. Trestně tak nemůže být postižena ani společnost Holz Schiller coby právnická osoba.

Kraj odsouhlasil projekt nové multifunkční čtvrti v Plzni
Kraj odsouhlasil projekt nové multifunkční čtvrti v Plzni

Následky úniku nebyly zlikvidovány dodnes, lidé v okolí mají stále kontaminované spodní vody. „Proto se už zhruba měsíc dělá detoxikace území, což ještě nějakou dobu potrvá,“ informoval vedoucí odboru životního prostředí klatovské radnice Libor Hošek. Dodal, že není vyloučeno, že se proto radnice opět obrátí s dalším podnětem na policii. Případně bude záležitost řešit sama v přestupkovém řízení. Ocenil ale, že firma se k záležitosti postavila čelem.

Svůj další postup zvažuje i plzeňská vodárna, která nevylučuje právní kroky. „Je možné, že se obrátíme se stížností na státní zastupitelství, vyloučen není ani soudní spor. To vše se teprve ukáže na základě právní analýzy,“ potvrdila Veselá s tím, že škoda způsobená přímo vodárně se odhaduje na cca 400 tisíc korun. Uvedla také, že je možné, že vodárna zvolí společný postup s Povodím Vltavy. To se nevyjádřilo.

Nahradit škodu chce podle Hoška i Český rybářský svaz, jehož ztráty byly vyčísleny na statisíce korun.