„Koncerty 27 českých i zahraničních kapel si nenechalo ujít skoro 15 tisíc lidí,“ uvedl Vladimír Sendler, produkční agentury Pragokoncert, jež akci pořádala. Už v pátek večer praskal lochotínský amfiteátr ve švech. Hlavní hvězdou se stala finská kapela Nightwish. Také sobota nabízel Metalfest pestrou směsici kapel. Lákadlem byla především německá heavymetalová skupina Accept, která dorazila do Plzně s předstihem a několik dní před svým vystoupením zkoušela v místním klubu. Mezi největší letošní taháky patřilo finské uskupení Apocalyptica. „Na akci panuje po celou dobu úžasná atmosféra. Už několik let vyrážíme s partou kamarádů a víkend skoro celý protančíme,“ řekla Plzeňanka Lucie.

Lístky se prodávaly do 33 zemí. Pětinu hostů, kteří dorazili na festival, přitom tvořili cizinci. „Nejvíce se jednalo o Němce, Rakušany, Poláky, až potom o Slováky,“ zmínil zajímavost. Za letošním velkou návštěvností stojí podle jeho názoru především pestřejší nabídka programu. „Do karet nám hrálo také počasí, ale obrovským tahákem byla například finská Apocalyptica. Na festival přijela vůbec poprvé, v neděli večer vystoupila s předělanými hity písní americké skupiny Metallica, které hrála na violoncella. Právě tato forma přilákala spoustu jiných než jenom metalových fanoušků,“ domnívá se Sendler.

Mnozí návštěvníci přijíždějí do Plzně na celý víkend. Zpravidla stanují v kempech na přilehlých loukách lochotínského amfiteátru. „Stále častěji si ale ve městě pronajímají byty, využívají hromadnou dopravu a navštěvují turisticky zajímavá místa v centru,“ doplnil produkční.

Ilustrační foto
V kraji léčí stále více cizinců