Nedonošená miminka ve Fakultní nemocnici Plzeň získala do svých postýlek parťáky – malé chobotničky, které jim zpříjemňují první dny života.

Ne náhodou se uchytili u dětí právě tito vodní živočichové. Jejich chapadýlka pomáhají zaměstnat malé ručičky miminek, které mají jinak ve zvyku tahat za hadičky a sondy, jež jsou nezbytné k udržování jejich životních funkcí. Kromě toho jsou předčasňátka s chobotničkou po svém boku klidnější.

Původně inovace vznikla v Dánsku, kde se nechala inspirovat česká maminka, která následně tuto novinku přinesla do organizace Nedoklubko.

Nápad se rychle uchytil a dnes již existuje facebooková skupina čítající přes pět tisíc aktivních členů, kteří háčkují chobotničky pro ty, kteří je potřebují.

„Projekt Chobotničky pro kulíšky vyvolal nečekanou vlnu zájmu ze strany dobrovolnic a v současnosti hlásí všechna perinatologická centra v ČR dostatek nebo přebytek chobotniček. Máme z takového zájmu radost, další postup umisťování oblíbených terapeutických pomůcek je v rukách našich regionálních koordinátorek, které jsou s vedením jednotlivých center v kontaktu a postupně je zásobují dle potřeby. “ sdělila ředitelka Nedoklubka Lucie Žáčková.

Ilustrační fotografie.
Akademie III. věku naučí seniory hudbě, tanci i malbě