„Radyně, to je krása, ale nejen kvůli šampaňskému. Vždycky si vzpomenu na rodiče,“ řekla v úterý herecká legenda Blanka Bohdanová, plzeňská rodačka a jedna ze tří osobností, jež letos hejtman Josef Bernard uvedl do Dvorany slávy Plzeňského kraje. Spolu s ní na prestižní seznam přibyli ředitelka Muzea a galerie severního Plzeňska v Mariánské Týnici Irena Bukačová a triatlonista Jan Řehula.

Podívejte se na jejich medailonky i jména předchůdců

Blanka Bohdanová
Česká herečka se narodila 4. března 1930 v Plzni. Od roku 1966 byla v angažmá Národního divadla, ačkoliv po roce 1968 byla její kariéra na několik let silně omezena. Držitelka dvou cen Thálie získala i ocenění za celoživotní mistrovství při práci v rozhlasu a dabingu, věnuje se také olejomalbě, pastelům a grafice.

Irena Bukačová
Ředitelka Muzea a galerie severního Plzeňska v Mariánské Týnici se narodila 16. července 1949 v Praze. Muzeum vede od roku 1990, od té doby se stalo jednou z barokních perel a významným kulturním centrem Plzeňského kraje. Je autorkou 20 publikací a 51 biografií, uznávanou odbornicí na téma krajiny a památek.

Jan Řehula
Úspěšný triatlonista, bronzový medailista z Letních olympijských her 2001 v Sydney, se narodil 15. listopadu 1973 v Chebu. V současné době trénuje českou triatlonovou reprezentaci a je hlavním koučem Triatlonové akademie Plzeň. V roce 2001 získal ocenění Českého olympijského výboru za fair-play.

Dvorana slávy Plzeňského kraje

2009: Karel Gott, Lumír Klimeš, Anna Maurerová
2010: Zdeněk Bláha, Jaroslava Kunová, Zdeněk Mraček
2011: Danuše Bělohlávková, Antonín Konrády, Jiří Suchý, Zdeněk Štybar, Eva Urbanová
2012: Rudolf Barcal, Zora Kostková, Martin Straka
2013: Kateřina Emmons, Hana Gerzanicová, Antonín Procházka, Miroslav Štandera, Jiří Valenta
2014: Vladimír Haber, Pavel Pavlovský, Josef Průša, František Radkovský
2015: Josef Bernard, Pavel Horváth, Boris Kreuzberg
2016: Bohuslav Ebermann, Jiří Holenda, Martin Matějovič, Jaroslav Perlík, Oldřich Říha

Plzeňský kraj do Dvorany slávy uvádí osobnosti, jež se na území kraje narodily nebo dlouhodobě žijí či působí a výsledky jejich práce přesáhly hranice kraje.