Smrtelná dopravní nehoda mezi Ohučovem a Holýšovem vzbudila polemiku, zda policie dostatečně koná, zda skutečně naplňuje motto Pomáhat a chránit.

„Musím říct, že policisté jsou venku ve dne v noci, ale v žádném případě nemohou být přítomni každé nehodě, která se stane,“ reagoval Petr Kubal, zástupce vedoucího domažlického územního odboru policie, na některé výtky řidičů, které se na hlavy policistů snesly po holýšovské tragédii. Zároveň Deníku nabídl možnost být při některé z kontrol.

Na kontrole s policií

Vybrali jsme si pátek, tedy den, kdy se vracejí z Německa po silnici I/26 od Folmavy na Plzeň, jíž je mnohými přezdíváno ´Silnice smrti´, tolik obávaní polští řidiči.

Policistům z našeho regionu přijeli na pomoc s mobilním radarem jejich kolegové z krajského ředitelství. „Občas nám takto vypomáhají. Dá se předpokládat, že páteční odpolední provoz bude silný,“ podotkl vedoucí dopravního inspektorátu Dušan Petrůj.

Úderem 14. hodiny jako by se na zmíněnou silnici vyvalili všichni řidiči. Auto za autem, kamion za kamionem. Plzeňský policista si našel s radarem skryté místečko v Březí a domažličtí kolegové od něj dostávali u odbočky na Podhájí hlášení o ´hříšnících´.

Jak některé kamiony jezdí v obcích 

Zakrátko byly na odbočku k Podhájí odkloněny pro nedodržení rychlosti čtyři kamiony – tři polské, jeden český.

„Pane řidiči, silniční kontrola. Přes obec Březí jste jel rychlostí 75 kilometrů v hodině,“ sdělil Polákovi jeden z policistů, zatímco si od něj bral potřebné doklady.

Jeho kolega už brzy nato stanul u druhého polského řidiče, který jel pro změnu 65 km/h. Na tvářích řidičů nebyl vidět žádný údiv, byli si dobře vědomí, že příliš pospíchali.

V prvním případě policisté ´odměnili´ rychlost blokovou pokutou 2 500 korun, ve druhém 1 000 korun. Když však mělo dojít na placení, ani jeden neměl české koruny. „Můžete zaplatit kreditní kartou,“ nabídli jim policisté, avšak Poláci údajně karty neměli a došlo na vypisování složenek.

Podobně byli kvůli nedodržení rychlosti odkloněni z hlavní silnice i další dva kamiony, český a polský.

V síti kontrol uvízl i rychlý řidič osobáku

Vzápětí na odbočce skončil i český řidič osobního vozu.

„Přiznávám, že jsem jel přes Březí rychle. Chvátám domů k manželce, je nemocná a máme tříměsíční dítě,“ řekl Deníku ve chvíli, kdy policista poodešel s jeho doklady. „Příště si dám sakra pozor! Je to moje druhá pokuta v životě, první jsem dostal, když mi bylo sedmnáct,“ dodal řidič s tím, že pokuta 1 500 korun bude pěkná díra v rodinného rozpočtu.

„Nehoda v Březí, tři vozy,“ ozvalo se ve vysílačce.

Nehoda přímo u radaru

Vrátili jsme se do obce, kde se před zraky policisty s radarem srazila tři auta. „Řidič osobního automobilu jedoucí od Babylonu odbočoval vlevo. Za ním jedoucí dva vozy snížily rychlost, avšak třetí už nestačil přibrzdit a nárazem do před ním jedoucího vozu tento odrazil do přívěsného vozíku s převáženým autem,“ uvedla včera k příčině nehody mluvčí policistů Dagmar Brožová. Nehoda zhruba na hodinu ochromila provoz na exponované silnici, auta byla pouštěna kyvadlově.

„Poláci už jezdí zase jako prasata, na ty byste si měli dát pozor!“ zavolal na dopravu řídící policisty jeden z řidičů.

Kontroly na Staňkovsku

Po příjezdu ´nehodovky´ se policejní kontrola přesunula na Staňkovsko, kde ji doplnili i dva policisté z obvodního oddělení Holýšov. Po kontrolách, které uskutečnily v sousedství staňkovského pivovaru, se sešli s kolegy z ´dopravky´ na okraji Staňkova ve směru od Horšovského Týna. Řidiči zcela viditelně při pohledu na svítící bundy policistů ještě více zpomalovali.

Řidičku zřejmě vyvedla policie z míry

„Bum, prásk!“ ozvalo se náhle ze silnice. Mladá řidička zezadu narazila do auta jedoucího před ní. „Příčinou nehody byl nesprávný způsob jízdy. Řidička se zaměřila na stojící policisty a nevěnovala se řízení,“ vysvětlila mluvčí Brožová a dodala, že nehoda byla vyřešena na místě jako přestupek, žena zaplatila blokovou pokutu 500 korun.

Páteční odpoledne bylo poznamenané nehodami, které se ale obešly bez zranění. Policisté vyměřili pěti řidičům pokuty v úhrnné výši 7 000 Kč.