Během akce s krycím názvem “Karpaty“ policisté rozkryli rozsáhlý organizovaný nelegální obchod s marihuanou, který má na svědomí sedm Čechů.

Do operace bylo nasazeno 170 policistů. Pachatele se v čele s plzeňským TOXI týmem podařilo nakonec zadržet a usvědčit. „Boj proti drogové trestné činnosti je jednou z našich priorit, vnímáme ho jako velký celospolečenský problém. Toto odhalení je proto velkým úspěchem. Je to jedna z největších akcí, která byla za poslední dobu v rámci krajského ředitelství provedena. Zúčastnil se jí velký počet policistů,“ uvedl Michal Krejbich, náměstek ředitele krajského ředitelství Policie Plzeňského kraje.

Marihuana vyprodukovaná na různých místech v regionu byla prostřednictvím zásilek obchodována zejména do plzeňských podniků. „Celkem policisté zadrželi a obvinili sedm osob ve věku 28 až 51 let. Šlo o muže, kteří působili jako organizovaná skupina. Jejich činnost v některých případech spočívala v indoor pěstování rostlin netechnického konopí, dále jejich zpracování a především následné distribuci. Pěstírna marihuany byla nalezena v jednom z činžovních domů v Plzni, byla tu minimálně od roku 2020,“ vysvětlil kriminalista Pavel Študent.

Stovky lidí přišly ve čtvrtek odpoledne na plzeňské náměstí Republiky podpořit Ukrajinu a její obyvatele proti agresi Ruska.
Ukrajinu přišli podpořit lidé na plzeňské náměstí Republiky, podívejte se

V čele organizované skupiny stál 36letý muž z Plzně, který domlouval obchody a rozděloval úkoly dalším členům skupiny. Ti marihuanu zajišťovali, vážili a balili, načež ji následně distribuovali do celkem tří restaurací v Zámečnické ulici v Plzni. „Majitelé podniků se na nelegálním obchodování přímo podíleli. Pachatelé týdně prodali ve třech restauracích až tři kilogramy sušiny konopí. Marihuanu prodávali stálým klientům restaurací. Měli smluvená hesla, pod kterými drogy prodávali,“ dodal Študent. Čtyři z obviněných mužů byli eskortováni do vazby, zbylí tři jsou stíháni na svobodě.

Policisté během akce zajistili mj. sušinu konopí i finanční hotovost ve výši dva miliony korun. Celková hodnota zajištěných věcí činí pět milionů. Případem se nadále zabývají policisté a stále probíhá vyšetřování. Po provedení dalších procesních úkonů bude věc postoupena na Krajské ředitelství policie Plzeňského kraje.