„Bylo to přece jenom na chvíli, vždyť už zase jedu pryč," zní asi nejčastější argument řidičů, kteří v Plzni komplikují život cestujícím i šoférům MHD.

Zapnou výstražná světla, zaparkují blízko zastávky nebo přímo v zálivu a pak si někam odběhnou nebo začnou kvapně vyskládávat bedny z nákladových prostor a nosit je do blízkých obchodů. Když auto postaví opravdu nešikovně, nemohou trolejbusy a autobusy do zálivů ani pořádně najet a pasažéři namísto vystupování vyskakují.

Právě na tyto řidiče míří nová kampaň Plzeňských městských dopravních podniků (PMDP) Na hulváta ne! Člověk, který takto 'na chvíli' v zastávce zaparkuje, ztíží podle předsedy představenstva PMDP Michala Krause nástup a výstup například maminkám s kočárky nebo lidem s pohybovým omezením.

Řidiči si přestupek nejspíš neuvědomují

„Chceme apelovat na všechny, kteří se bez ohledu na příčiny chovají či v minulosti zachovali obdobným způsobem, a věříme, že nejlepším výsledkem naší kampaně bude stav, kdy podobné obrázky z města zcela zmizí," vysvětluje Kraus.

Nejčastěji se řidiči MHD setkávají s osobními vozy nebo dodávkami, které parkují v zákazech stání i zastavení nebo v místech určených pro zásobování a neponechávají tak volný alespoň jeden minimálně třímetrový jízdní pruh pro každý směr jízdy. „Máme za to, že si často ani neuvědomují, že takové přestupky vážně komplikují dopravu," dodává dopravně provozní ředitel PMDP Jiří Ptáček.

Dopravní podniky podle Jiřího Ptáčka intenzivně spolupracují s plzeňskými policisty. „Ale není v jejich silách ohlídat celé území města," říká dopravně provozní ředitel.

Porušují zákon  o silničním provozu

Policejní mluvčí Martina Korandová dodává, že špatně parkující řidiči porušují zákon o silničním provozu. „Řidič nesmí na zastávce MHD zastavit a stát. Policisté to kontrolují v rámci běžného výkonu služby a mohou udělit pokutu až ve výši 2000 korun," konstatuje.

V Plzni lze takové hříšníky často vidět například na zastávkách v sadech Pětatřicátníků i na Americké, v ulici Otýlie Beníškové, na Slovanské, u Borského parku… Téměř všude po Plzni.

Logo kampaně Na hulváta ne!Zdroj: PMDPHlavním cílem kampaně Na hulváta ne! je, aby takových případů ubylo. „Nechceme dosáhnout toho, že řidiči budou více pokutováni, ale připomenout ostatním účastníkům silničního provozu jejich povinnosti tak, abychom nežádoucím a často i nebezpečným situacím předcházeli," dodává Jiří Ptáček.

Co parkování 'na hulváta' je, dobře vědí i cestující. Stačilo před nimi vyslovit název kampaně. „Budu doufat, že to pomůže a někteří lidi si uvědomí, kde mají stát a kde ne," přikyvuje Lenka Hošková. „Samozřejmě, že jsem takovou situaci už viděla. A ne jednou. Když je řidič trolejbusu kliďas, nějak tam prostě najede a jen si něco říká pro sebe, ale jsou i jiní, kteří začnou troubit a pěkně nadávají. Nedivím se," říká Plzeňanka Alice Kovářová.

Kampaň odstartovala 1. září a bude k vidění na vozech MHD, na facebooku, na webu. „Připravujeme i videa, která by měla být hotová na přelomu září a října," doplňuje mluvčí PMDP Kateřina Fránová.

Že ovšem nejde pouze o plzeňský problém, potvrzuje fakt, že se k osvětové kampani připojily také dopravní podniky z Mostu a Litvínova.