V Českém muzeu hudby v Praze se konalo regionální kolo soutěže Gymnasia Cantant, ze kterého domažlické zpěvačky postoupili do celostátního kola.

„Soutěže se zúčastnily gymnaziální sbory ze všech koutů Čech. I my jsme se vydaly do Prahy načerpat inspiraci a poměřit síly s ostatními sbory. Protože zvukové zkoušky se konaly už v úterý brzy ráno, sbor se vydal na cestu již v pondělí večer. Měly jsme alespoň čas se aklimatizovat a při večerní procházce po Karlově mostě jsme se spontánně z radosti rozezpívaly. Sklidily jsme za to dokonce i malý potlesk,“ usmívá se při vzpomínce vedoucí sboru Alžběta Johánková ze 4. ročníku.

Na úterní zvukové zkoušce děvčata překvapily nádherné prostory muzea, které ještě více umocňovaly hudební zážitek.

„Krásnému zvuku všech sborů napomáhala také akustika, která byla v sále jako stvořená pro tuto příležitost,“ připomněla Johánková.

Ilustrační foto.
Maratón s foťákem proběhne ve městě již potřetí

Po zvukových zkouškách se všechny sbory zúčastnily oficiálního zahájení soutěže, které bylo velmi noblesní a příjemné.

Při soutěžní přehlídce se domažlické zpěvačky dostaly na řadu až jako poslední, o to víc si ale své vystoupení užily. V jejich podání zaznělo pět žánrově různorodých písní: lidová píseň Široký, hluboký, chorální skladba Cantate, Domino, píseň Jen pro ten dnešní den, jejíž kořeny sahají až do dob První republiky, populární píseň od skupiny Jelen a své vystoupení děvčata zakončila velmi efektní a energickou africkou písní.

Sbor se od poroty dočkal velmi příjemného hodnocení. Porota vyzdvihla i schopnosti Alžběty Johánkové, která celý sbor řídí a veškeré skladby aranžuje. Díky tvrdé práci a vzájemné sounáležitosti sbor Bel canto postoupil do celostátního kola, které bude hostit Brno.

Akce Z - zasaď si svůj strom pro velký úspěch proběhla letos v Chodské Lhotě podruhé.
V Chodské Lhotě opět sázeli stromky