„A uvidíme i ten palcát?“ ptají se od dubnového zahájení návštěvnické sezony turisté v pokladně kláštera Plasy. „Uvidíte,“ ujišťuje je pokladní.

Zbraň, jež patřila legendárnímu vojevůdci Janu Žižkovi, se letos na sever Plzeňska vrátila po více než 230 letech. Palcát Plasům zapůjčila správa zámku Kynžvart a k vidění je v klášterní knihovně. „Je pod portrétem opata Celestina Wernera, posledního plaského opata, který Žižkův palcát opatroval,“ uvedla zástupkyně kastelána Monika Tuková.¨

Základní kameny tří budoucích kaplí požehnal emeritní plzeňský biskup František Radkovský.
Dostavba začala. Mariánská Týnice bude vypadat, jak si přál Santini

Když byl plaský klášter v roce 1785 zrušen a jeho opat Celestin Werner odcházel, vzal si s sebou také předmět, který cisterciáčtí mniši opatrovali od husitských válek. Palcát Jana Žižky jim připomínal, že opatství se už jednou podařilo obnovit. „Je možné, že opat Werner věřil, že se to podaří opět. Rozhodně se o to snažil,“ řekla zástupkyně plaského kastelána Monika Tuková (na snímku).

Klášter nicméně zůstal minulostí a když panství roku 1826 začal spravovat kníže Metternich, ocitl se palcát v jeho muzeu kuriozit na zámku Kynžvart. Ještě později se objevily pochybnosti, jestli skutečně patřil Žižkovi. Chcete-li ho vidět, vydejte se v Plasích na prohlídkovou trasu Konvent.

Úklid odpadků v okolí Nýřan
Plzeňsko čeká tuto sobotu další hromadný úklid