Opera, jež byla poprvé uvedena v roce 1642 v Benátkách a v Plzni ještě nebyla inscenována, byla nastudována na základě historicky poučené interpretace barokní hudby a bude uvedena v italském originále s českými titulky.

„Tuto operu najdeme na repertoáru mnoha světových divadel, nejen pro její působivou hudbu, ale i vděčné libreto propojující vážný příběh s komickými scénami. Závěrečný duet opery pak patří mezi nejkrásnější v celé operní literatuře,“ podotýká dramaturg opery Zbyněk Brabec. Monteverdiho opery jsou provozně i umělecky velice náročné, proto se s nimi setkáváme u nás jen velice výjimečně.

Pilsen Pride, duhový průvod.
Proti gayům a lesbám protestoval v triku s nacistou, odsedí si to

Opera Korunovace Poppey zavede diváky do Říma, kde vládne císař Nero, který pro krásnou Poppeu vyžene svou ženu Octavii. „Všichni zpěváci musí být zároveň i skvělými herci a obsadit tuto operu znamenalo vypsat vloni velký konkurz. Díky tomu máme pro všechny role skvělé mladé pěvce, kteří do dramatu výborně zapadají,“ podotýká režisér inscenace Tomáš Ondřej Pilař.

V neděli 16. srpna bude divákům poprvé představen balet Anastázie – poslední dcera cara, jehož choreograf Youri Vámos převedl na známou hudbu z Čajkovského baletu Spící krasavice příběh o dívce, která údajně přežila vyvraždění ruské carské rodiny. Ač Anastázie vznikla na hudbu k zmíněnému dílu Petra Iljiče Čajkovského, od líbivé pohádky se značně odlišuje.

„Inscenace klade vysoké nároky nejen na výtečnou techniku, ale také na emotivní herecký projev, proto věříme, že ji ocení jak obdivovatelé klasického baletního umění, tak příznivci silných příběhů,“ říká šéf baletu Jiří Pokorný

Obě víkendové premiéry, které divadlo původně plánovalo už na jaro, začínají v 19 hodin.