Dárky za zajímavý obrázek nebo text jim spolu se zástupci Plzeňského kraje předávala herečka Nela Boudová, která má dva roky v péči osmiletou holčičku.

Ve výtvarné soutěži dětí od dvanácti let nejvíce porotu zaujal obrázek žirafy od Valerie Lukáčové, v literární soutěži zase zabodoval text Natálie Háziové.

„Natálka velmi zajímavě popisuje pěstounskou péči. Zaujala mě hned první věta, kde zmiňuje, že když nejsou rodiče připraveni na to mít děti, může dětem stejnou, ne-li větší lásku a péči zajistit právě pěstounská rodina,“ uvedla Nela Boudová.

Velká radost z ocenění byla vidět nejen na dětech, ale i na pěstounech. „S mojí ženou máme v pěstounské péči tři děti. Jejich maminku jsme nikdy neviděli. Víme jen, že byla z Rumunska a že se jich vzdala ihned po porodu,“ říká Libor Norek ze Spáleného Poříčí. Dohromady mají dnes manželé šest dětí, tři vlastní a další tři v pěstounské péči.

„Antonína máme osm let, Kristýnku sedm a tady Klaudinku pět let. Hlavní motivací, proč jsme se pro pěstounskou péči rozhodli, byla pomoc dětem,“ popisuje Renáta Norková.

S manželem se poznala v dětském domově v Nepomuku. „Když jsme tam za dětmi jezdili, člověk si na ně hrozně brzy zvykl a začal je mít opravdu rád. Pak ale přišla puberta a ony dost často končily v polepšovně,“ dodává Norková. Manželé si proto řekli, že udělají alespoň jeden dobrý skutek a začnou se starat o jedno dítě z dětského domova. Z jednoho dítěte se nakonec staly tři, o další už ale pečovat neplánují. „Manželka říká, že šest dětí dohromady je až až. Já mám tedy opačný názor a klidně bych ještě nějakému pomohl, ale to jedině tedy s nějakou další manželkou,“ směje se Norek.

Roh Mikulášského náměstí, kde došlo k pobodání muže
Na Mikulášském náměstí pobodali muže, policie má podezřelého