Z nominovaných staveb se kromě titulu Stavba roku Plzeňského kraje, který může a nemusí být udělen v každé ze soutěžních kategorií, budou volit také další ocenění, kterými jsou například Cena hejtmanky Plzeňského kraje, Cena primátora města Plzně, Cena Ministerstva průmyslu a obchodu ČR, Cena Krajské hospodářské komory Plzeňského kraje, Cena poroty nebo Čestné uznání poroty.

„Potěšil mě rekordní počet celkem přihlášených staveb. A jsem také ráda za zájem mimoplzeňských staveb, kterých bylo přihlášeno 25, a také staveb, které přihlásily obce. Těch bylo 19. I Plzeňský kraj má v soutěži své želízko v ohni – můžeme se pochlubit rekonstrukcí víceúčelového sálu Středního odborného učiliště elektrotechnického, kde je v současné době umístěno očkovací centrum. Stavba roku je přece jen soutěž, a tak mě trochu mrzí, že se nemůže na udělení cen nominovat všech 40 přihlášených staveb, od malé zrekonstruované kapličky v Dolním Kramolíně až po náročnou investici tramvajové tratě na Borská pole. I tak všem držím palce,“ sdělila Ilona Mauritzová, hejtmanka Plzeňského kraje.

V Nebílovských sadech pokračuje prodej trhaných třešní. Milovníci těchto sladkých plodů si je mohou zakoupit přímo v sadech tento týden a pozdnější odrůdy zřejmě i v týdnu příštím. Cena je 99 korun za kilogram. Na snímku Anna Dubská.
V Nebílovských sadech prodávají třešně. Úroda je slušná

Svá želízka v ohni má i krajská metropole. "Nechybí městské projekty našich organizací. Ve svých kategoriích se utkají například Altán zlaté rybky v zoologické zahradě, prodloužení tramvajové trati na Borská pole, ale i dvě sportovní stavby – rozšíření rozcvičovny na Atletickém stadionu města Plzně a nové ubytovací zařízení u zimního stadionu v Doudlevcích. Věřím, že i v letošním roce budou naše stavby  oceněny,“ řekl primátor města Plzně Martin Baxa, který si osobně všechny přihlášené plzeňské stavby prohlédl v terénu.

Svého vítěze bude vybírat také veřejnost. Která z nominovaných staveb získá Cenu veřejnosti, lidé rozhodnou prostřednictvím internetového hlasování na stránkách www.stavbarokupk.cz od 1. července do 27. srpna. „Letošní ročník soutěže se jen hemží opravdovými stavebními klenoty. Samotné získání nominace považuji v této silné konkurenci za velký úspěch. Velmi těmto kandidátům gratuluji,“ řekl Stephan Kronmüller, jednatel společnosti Eurosoftware, s.r.o., která je partnerem soutěže Stavba roku Plzeňského kraje. „Cenu přeji každé z nominovaných staveb.“

Výsledky internetového hlasování budou, stejně jako všechny oceněné stavby, vyhlášeny v rámci galavečera dne 9. září v Měšťanské besedě v Plzni. „Projevený zájem přihlašovatelů o soutěž Stavba roku Plzeňského kraje 2020, ať už z řad soukromých nebo veřejných investorů a následné nominace jasně dokazují, že je za předchozí rok opět co nabídnout v segmentu realizace staveb k ocenění odborníků i široké veřejnosti,“ uvedl Petr Chvojka, předseda představenstva Krajské hospodářské komory v Plzeňském kraji.

Poklepem na základní kámen budoucí novostavby byla stavba za 47,5 milionu korun oficiálně zahájena.
Stavba nové výjezdové základny záchranky začala poklepem na základní kámen

Společně s nominovanými stavbami v soutěži Stavba roku Plzeňského kraje 2020 jsou včetně nominačních hodnocení odborné poroty na webových stránkách www.stavbarokupk.cz zveřejněny také nominované projekty na Cenu ČKAIT Plzeňského kraje 2020.

„Česká komora autorizovaných inženýrů a techniků činných ve výstavbě, oblast Plzeň, nominovala na Cenu ČKAIT Plzeňského kraje 2020 celkem 5 staveb. Jedná se o díla, která vhodně dokumentují rozsah činnosti autorizovaných osob při projektování a realizaci průmyslových, inženýrských a dopravních staveb,“ uvedl Luděk Vejvara, předseda výboru oblasti Plzeň ČKAIT.

Nominované stavby a hodnocení odborné poroty:

A/ Novostavby budov

- Altán zlaté rybky, Zoo Plzeň

- Mariánská Týnice – dostavba východního objektu

- Rezidence Klostermann a Javor, Železná Ruda

- Ubytovací zařízení u zimního stadionu Plzeň

B/ Rekonstrukce budov

- Klášter Chotěšov – záchrana a využití konventu kláštera v Chotěšově

- Kulturní centrum – Pivovar Domažlice

- Lékařský dům – přestavba objektu č.p. 403, Plasy

- Multifunkční sál pro Dům přírody Českého lesa, Klenčí pod Čerchovem

- Rekonstrukce víceúčelového sálu SOUE v Plzni

- Revitalizace jezuitského kostela v Klatovech

- Revitalizace NKP Vodní hamr Dobřív

- Rozšíření ZŠ v Hradecké ulici ve Stodu

C/ Stavby pro bydlení

- Atriový dům ve svahu, Plzeň

- Bytový dům Otýlie Beníškové 16 a 18 v Plzni

- Bytový dům Otýlie Beníškové 20, Plzeň

- Bytový dům Svornost, Plzeň

- Bytový komplex Panorama Plzeň

D/ Dopravní a inženýrské stavby

- Prodloužení tramvajové trati na Borská Pole, Plzeň

F/ Sportovní a volnočasové stavby

- Cyklostezka Vejprnice – Skvrňany

- Revitalizace Rakovského potoka v Rokycanech

- Rozšíření rozcvičovny na atletickém stadionu v Plzni na Skvrňanech

G/ Veřejná prostranství

- Revitalizace Divadelní ulice v Klatovech