Soud rozhodl o zrušení chovu, ovšem majitel zvířat podal kasační stížnost k Nejvyššímu soudu v Brně. „A pokud to nevyjde, půjdu až Evropskému soudu pro lidská práva ve Štrasburku,“ tvrdí odhodlaně šedesátník, který se věnuje kvartetu svých miláčků denně. Je přesvědčen, že realizoval všechna nařízení a pokyny veterinářů nebo stavebního úřadu, leč nepomohlo to! „Jde o mstu lidí, o nichž jsem veřejně prohlásil, že sedí na svých židlích za peníze daňových poplatníků. Setkal jsem se u nich s neochotou a laxností,“ rezolutně odmítá Novotný názor, že péče o jeho smečku má mít nelegální charakter.

Kauza odstartovala před devíti lety, kdy si podnikatel pořídil dvě pumy. Včetně příslušné dokumentace a všechna povolení získal hladce. Když jedno ze zvířat zemřelo na rakovinu, nahradil ho ve výběhu samec. „Syn mi pak daroval k Vánocům lvici. A nastaly trable, neboť podle veterinářů jde o skupinové zvíře. Zákon to však neukládá jako povinnost, ale jde o doporučení. Investoval jsem tudíž do druhé samice a mají se k světu,“ vysvětluje chovatel, bojující denně s úředním šimlem.

Letos se uskutečnil 32. ročník. Jenže bez hostů ze základny v Německu
Rokycanští ctili Den veteránů, letos ale bez hostů

Konkrétně se stavebním úřadem v Rokycanech a také s krajskou veterinární správou, přestože její pracovníci v dubnu 2020 konstatovali, že zvířata jsou dobře živená, mají dostatečný výběh a kvalitní životní podmínky. A jen na okraj. Dnes váží Sára i Chloe po 160 kilogramech, zvyklé jsou na pravidelný denní režim včetně stravy.

Novotný má za to, že ubikace splňují všechny bezpečnostní normy: „Jsou tu osazené dvojité mříže. Nechybí ventilátory nebo topné panely. Zvířata pouštím až někdy kolem půl desáté a zavírám je v sedmnáct hodin. Zařvou si jen sporadicky, nikoho neohrožují a zajímavé je, že na můj chov nepřišla jedná písemná stížnost. Podněty jsou vesměs anonymní, a to neberu.“

Posuzovatelé záměru ze stavebního odboru MěÚ Rokycany poukazovali na skutečnost, že stavba ubikací nebyla v souladu s územním plánem města a nepřipojili razítko pod potřebné povolení. „Když Josef Novotný požádal o dodatečné povolení stavby, bylo zamítnuté. Odvolal se kvůli tomu ke krajskému úřadu,“ sděluje mluvčí města Tereza Maixnerová.

Poradkyní Novotného v soudním sporu Tereza Holovská. Odbornice na problematiku namítá, že k novele zákona nebyla přijata prováděcí vyhláška, což je problém pro chovatele velkých šelem. V Česku jich jsou zhruba dvě stovky. „Jděte se zeptat na některý stavební úřad. Nikdo neřekne, jak má příbytek a výběh šelem vypadat,“ podotýká Holovská.