Kriminalisté zjistili, že čin a společný útěk plánovali nezletilí chlapci – dva šestnáctiletí a jeden sedmnáctiletý.

„Mladíci si v sobotu 9. září naplánovali, jak vše provedou a ve večerních hodinách chtěli čin zrealizovat,“ uvedla policejní mluvčí Martina Korandová. „Začátek plánu mladistvým vyšel, naštěstí ale vychovatel svým jednáním jejich úsilí zmařil a k plánovanému útoku na jeho osobu nedošlo,“ dodala mluvčí bez dalších podrobností.

Zmínění chlapci nepřebývají přímo ve výchovném ústavu v Hostouni, ale v odloučené lokalitě zvané Medvědí Kámen.

„Bohužel vám nemohu nic říct,“ sdělila Deníku vedoucí zařízení Medvědí Kámen. „Pracujeme tady s nezletilými dětmi, takže o tom nemohu sdělovat žádné informace,“ dodala s tím, že by rovněž nechtěla narušit policejní vyšetřování.

Případ řeší policisté z odboru obecné kriminality Krajského ředitelství policie Plzeňského kraje. Státnímu zástupci již podali podnět k podání návrhu na vzetí obviněných do vazby.

Komunita Medvědí Kámen je odloučenou výchovně léčebnou jednotkou, která je součástí výchovného ústavu v Hostouni.

Volně přístupný areál Medvědí Kámen, kde mají chovanci volný pohyb, se nachází uprostřed přírody přibližně dva kilometry od obce Rybník, v místě zaniklé osady „Bernstein“, v areálu bývalé pohraniční roty asi jeden a půl kilometru od turistického přechodu Švarcava do Německa.

Kapacita zařízení je 16 klientů a jsou jimi výhradně chlapci s nařízenou ústavní výchovou ve věku od 16 do 19 let, kteří jsou závislými nebo problémovými uživateli drog zároveň s poruchami chování jako jsou výchovné problémy, záškoláctví, útěky, toulání, trestná činnost a podobně.

Výchovně léčebný program v zařízení Medvědí kámen pomáhá chlapcům formou terapií a aktivit zvládnout drogovou abstinenci, rozvíjet sociální schopnosti a dovednosti a také pracovní návyky. Klienti mohou pěstovat vlastní ovoce a zeleninu a starat se o hospodářská zvířata.