Nejmladší generace podle něj trpí nedostatkem pohybu a obezitou. „Na těch dětech to poznám na první pohled. Určitě je to tím, že dnes mají spoustu lákadel v podobě počítačů, digitálních médií, různých elektronických her. To je drží doma a chybí jim pravidelný pohyb,“ říká.

Proto by chtěl ve svém sportovním centru U Bělčáka začít děti a mladistvé trénovat. „Uvidíme, jestli o to vůbec budou mít zájem. Chci oslovit děti od šesti do patnácti let. Především jim chci zlepšit fyzickou kondici, ale také aby shodily nadváhu,“ seznámil s tím, co chystá.

Dětem, které by začaly cvičit pod jeho vedením, je schopen upravit i stravu. „Mohu doporučit a sestavit i vhodný jídelníček, každému v podstatě na míru podle jeho výšky, váhy a věku. Není to nic složitého. Dítě musí jíst, protože roste a vyvíjí se. Ale dnes je právě velká chyba, že děti jí až moc sladkého, pijí ve velkém slazené nápoje a konzumují hodně chipsů a podobných slaných pochutin. Neříkám, že je to třeba úplně vynechat, ale značně omezit,“ říká trenér.

Koncert Emotikon.
FOTOGALERIE: Emotikon uzavřel letošní Hudební pergolu

Sám je celoživotním sportovcem. „Já jsem s nadváhou nikdy problém neměl. Také jsem patřil ke generaci, kdy jsme přišli ze školy, hodili aktovky do kouta a do večera lítali venku. A aktivně jsem sportoval celý život.“ A sportuje dodnes, ačkoliv už překročil sedmdesátku. „Nedávno mi lékař diagnostikoval artrózu v koleni. Místo léčby jsem zkusil různé speciální cviky a dnes už s kolenem mohu zase normálně hýbat,“ poukazuje.

Kurz cvičení pro děti chce zaměřit především na pohybové ústrojí. „Nebude to cvičení na posilovacích strojích, ale práce s vlastním tělem, na podložkách, míčích a podobně,“ uvedl s tím, že lekce by byly třikrát týdně, po dobu dvou až tří měsíců.

„Půjde také o to, jak mládež bude po kurzu pokračovat. Pokud už je dnes někdo silnější postavy a podstoupí cvičení, bude se muset naučit to udržovat, protože hrozí tendence, že bude přibírat i nadále,“ vysvětlil.

Kromě dětí a mládeže je Bělčický od podzimu připraven věnovat se i dospělým s nadváhou. „Jako trenér jsem docela náročný, ale z desetileté zkušenosti v tomto oboru vím, že pokud člověk chce, je schopen za týden shodit jedno kilo jen úpravou stravy a jednoduchým, ale pravidelným cvičením.“