Potraviny jsou stále dražší, za běžný nákup nyní zaplatíme o několik desítek korun víc, než nás stál před rokem. Spotřebitelské ceny jsou oproti loňsku vyšší o 2,3 procenta a meziroční míra inflace se dál drží nad dvouprocentním cílem České národní banky.

MÁSLO BUDE DRAŽŠÍ

Podle Českého statistického úřadu vzrostla zejména cena másla – o téměř 43 procent. To je nejvíce v historii a bude stoupat i dál. V Plzeňském kraji vyjde kostka čerstvého másla zákazníky průměrně na 50 Kč, loni zaplatili o 15 korun méně.

„Optimální cena másla by nyní měla být na 40 korunách, pokud zohledním, za kolik přibližně mlékárny odprodávají mléko. Poptávka tuku je ale momentálně vysoká, toho samozřejmě využije obchodník a nasadí vysokou marži,“ vysvětluje předseda Krajské agrární komory v Plzni Jaroslav Šíma. Hodnoty dalších základních potravin jsou oproti předchozímu roku též vyšší, například ceny cukru a vajec jsou vyšší o více než 20 procent.

MÉNĚ JÍDLA ZA VÍC PENĚZ

„Lze ušetřit na různých nepotřebných výstřelcích, potraviny se ale kupovat musí, o hladu žít nelze. Neustále se zvedají ceny, hlavně mléčných výrobků, to je i pro mě problém. Sice se traduje, že platy pořád rostou, u důchodů to ale v takové míře neplatí. Za stejné peníze si nakoupím mnohem méně než před lety,“ říká důchodkyně Stanislava Košařová.

NAKUPUJÍ ZA HRANICEMI

Obyvatelé Plzeňského kraje často vyrážejí za nákupy do sousedního Německa, stejně jako Jana Šlechtová. „Máslo stojí kolem 1.80 eur, tedy asi 45 korun, občas jsou ale akce, kdy ho lze pořídit za 1.30 eur. Finančně to není tak výhodné, spíš se to vyplatí kvůli kvalitě potravin, ta je nesporně vyšší,“ tvrdí.

POTRAVINY BUDOU ZDRAŽOVAT I NADÁLE

Na růst cen má zásadní vliv současný příznivý vývoj ekonomiky, nízká nezaměstnanost a rostoucí mzdy. „Lidé mají více prostředků, které mohou utratit, to zvyšuje poptávku. Vysoká poptávka pak prodejcům dovoluje zvyšovat ceny, aniž by si tím krátili tržby,“ vysvětluje ekonom Komerční banky Viktor Zeisel. Ceny by měly růst i v dalších měsících. „Podle odhadu se po zbytek tohoto a po celý příští rok udrží meziroční cenový růst nad dvěma procenty. Mzdy však porostou ještě rychleji,“ dodává.

Tereza Prášilová