Jsou velmi chutné a zároveň zdraví prospěšné. Řeč je o kanadských borůvkách, kterých pěstitelé v Nebílovech sklidí letos přes dvě tuny. „Úroda vypadá podstatně lépe než v minulém roce. Očekávám, že letos sklidíme zhruba 2,5 tuny borůvek. Loni to bylo kolem tuny,“ říká vedoucí Sadů Nebílovy Jana Zikmundová.

Vyšší úrodu přičítá teplým letním dnům. Keře už jsou také o něco větší než minulý rok. „Borůvky patří mezi nejzdravější ovoce. Obsahují řadu důležitých živin. Mají například vysoký obsah flavonoidů, které jsou velmi užitečné při léčbě rakoviny. Pěstujeme zde několik odrůd, žádnou chemii na ně nepoužíváme,“ vysvětluje s tím, že na jednom keři vyroste zhruba pět až šest kilogramů borůvek. „Jeden brigádník sklidí denně v průměru kolem třiceti kilo. Borůvky sbíráme ručně, jelikož jsou hodně měkké, a křehký je také samotný keř, takže strojovou sklizní by se plody i keře poničily,“ říká dále.

Ilustrační foto
Městská policie v Plzni přijala do svých řad neonacistu, vyhodit ho nemohou

Borůvky prodávají v Nebílovech za stejnou cenu jako loni, kilogram stojí 160 korun. „Dodáváme je víceméně veškerým farmářským obchodům v Plzni. Prodáváme je také do Coopů, různých kaváren nebo bio prodejen a nově budeme zavážet i do Makra. Lidé si je mohou také zakoupit přímo v nebílovských sadech. Denně si pro ně přijde kolem třiceti lidí,“ dodává Zikmundová.