Prostata. Rakovina. Tato témata nepatří k běžné večerní konverzaci s partnerem u televize. Jenže právě diagnózu: rakovina prostaty slyší ročně od lékařů v České republice přes sedm tisíc nových pacientů. Onemocní tak každý desátý muž.

„Pravděpodobnost, že někdo z nás mužů tady v sále má nádor prostaty, je 100%. Jde jen o to, kdo si toho černého Petra vylosuje,“ přivítal včera s úsměvem a trochou černého humoru novináře a další účastníky ukončení akce Movember ve Fakultní nemocnici v Plzni přednosta onkologické a radioterapeutické kliniky Jindřich Fínek. Právě Movember, tedy měsíc, kdy si muži pěstují kníry, na zhoubnou nemoc upozorňuje.

I když letos onemocnělo rakovinou prostaty více mužů než před 30 lety, díky moderní léčbě se úmrtnost nezvyšuje. „Karcinom prostaty je u nás nejčastějším onkologickým onemocněním. Pokud se nádor objeví včas, naděje na úplné vyléčení pacienta je velmi vysoká,“ uvedl Fínek s tím, že v prvním stádiu je nemoc v 98 % vyléčitelná. Mnohdy i bez zásahu onkologa, jen za pomoci chirurga.

Plzeňský Prazdroj
Lávkou k pivovaru už neprojdete

Plzeňští lékaři navíc aplikují tak zvanou Personalizovanou medicínu. „Jde o společné propojení genetiky a laboratorních metod s klinickým obrazem. Tak, aby lékař nejlépe zjistil, k čemu má pacient sklony geneticky a jak mu upravit léčbu,“ uvedl náměstek pro vědu a výzkum Ondřej Topolčan.

Už od osmdesátých let minulého století se nádor prostaty zjišťuje krevním testem. Teď je testování ještě přesnější. Ubyly tím situace, kdy se zbytečně velké procento pacientů podrobovalo biopsii i v případech, při nichž se nejednalo o nádor, ale o nezhoubné zvětšení prostaty. „Nová metoda nám pomáhá nemocné rozlišit na ty, které stačí dál jen sledovat, a na ty, které pošleme na biopsii,“ říká Olga Dolejšová z urologické kliniky.

Upozornit na to, že v případě rakoviny prostaty, je nutné odhodit stud a začít problém řešit hned v prvopočátku, už několik let pomáhá kampaň Movember. Jinými slovy muži s knírkem.

Do kampaně se letos už počtvrté zapojil i pracovník lékárny ve FN Plzeň Václav Pekárek. „Líbí se mi na tom, že je to dobrá osvěta. Chlapi už z principu nechtějí o intimních problémech mluvit. Když to ale vidí u třeba představitelů nemocnice, tak to pomáhá. Lidi už se nad tím ani nepozastavují, spíš mi říkají aha, Movember, vid? Takže je vidět, že to funguje,“ řekl po čtvrtečním oholení knírku.

Ilustrační foto.
Změna jízdního řádu: Na Prahu rychleji, do Horažďovic v novém