Na Štědrý den teploty vystoupají k deseti stupňům. Deníku informaci potvrdili meteorologové. „Naděje na bílé Vánoce v nižších polohách se na většině území Čech zmenšila. Čeká nás obleva. Sněhu už nebude přibývat, spíše budeme sledovat, jak rychle začne mizet. Do jihozápadní poloviny Čech dorazí výraznější obleva ve středu odpoledne a večer, teploty pak zůstanou nad nulou většinou až do Štědrého dne,“ uvedla mluvčí Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) Monika Hrubalová. Podle Jany Adamovské z plzeňské pobočky ČHMÚ bude koncem týdne až deset stupňů. Sníh nevydrží ani na horách. „Na Šumavě je v polohách do 1000 metrů 50 centimetrů sněhu. Teploty ale půjdou nad nulu i tam. Se sněhem na Vánoce to tedy nadějně nevypadá. Zažijeme klasickou vánoční oblevu,“ zhodnotila Adamovská.

Transport zraněné osoby z nepřístupné strže na speciálních nosítkách pomocí lanových technik a vlečení nacvičovali v zimních podmínkách mimo jiné členové Horské služby Šumava o tomto víkendu v okolí Pancíře na Železnorudsku.
Horská služba trénovala na Šumavě dopravu zraněného z nepřístupné strže

Plzeňanu Danu Navrátilovi ladovské Vánoce chybí. „Doufali jsme, že sníh vydrží. Pětiletý syn se těšil, že si čekání na Ježíška zkrátí bobováním. Škoda, že nejsou Vánoce o týden dřív,“ sdělil.

Ze statistiky ČHMÚ vyplývá, že naposledy byl v Plzni Štědrý den se sněhovou pokrývkou v roce 2010. Tehdy napadlo 16 centimetrů sněhu. Za posledních třicet let prožili Plzeňané Vánoce na sněhu pouze šestkrát. „Jako 'bílé Vánoce' jsou brány ty, kdy v čase měření sněhu, tedy v 7 hodin ráno, ležel alespoň 1 centimetr sněhu, a to buď 24. nebo 25. prosince,“ přiblížili meteorologové.