Založení požáru, následný výbuch a přerušení dodávky elektřiny do části Plzně. To vše má podle všeho na svědomí bezdomovci, kteří se v úterý krátce před desátou hodinou večer rozhodli rozdělat oheň pod Papírenskou lávkou v Plzni - Doudlevcích. Plameny ovšem byly nebezpečně blízko elektrického vedení a tak došlo k zahoření kabelů a menšímu výbuchu. Situaci ihned na místo vyjeli řešit hasiči, policisté, ale také technici společnosti ČEZ. 

Kvůli přerušení elektrického proudu byla bez elektřiny i Fakultní nemocnice Plzeň na Borech. "Došlo k prohoření izolace kabelů elektrického vedení a zkratu, který zavinil výpadek elektrického proudu ve Fakultní nemocnici Plzeň, Dominikánské a Doudlevecké ulici a na Štefánikovo náměstí. Elektrický proud byl po 23 hodině obnoven," sdělila policejní mluvčí Veronika Hokrová.

Čtěte také: Kontrola EET pokladny? Ne, v Plzni řádil podvodník

Požáru si v úterý večer všiml i Jan S., který nedaleko Papírenské lávky spolu se svým známým běžel. "Hořelo to již delší dobu a lidé normálně chodili po mostě. Okolo půl desáté už byly plameny toho jejich ohniště dost vysoké, tak jsme pro jistotu zavolali policii. Mezitím jsme běželi dál a po chvíli slyšeli výbuch a viděli záblesk na obloze, tak jsme tam hned běželi zpátky. K výbuchu došlo zhruba tři minuty před příjezdem policie," řekl Deníku Jan S, podle něhož hasiči dostali velmi rychle požár pod kontrolu.

Případem už se nyní intenzivně zabývají plzeňští kriminalisté, kteří celou událost řeší pro podezření ze spáchání trestného činu poškození obecně prospěšného zařízení. "V současné době se policisté zabývají veškerými okolnostmi související s případem a zjišťují osoby, které se mohly tohoto protiprávního jednání dopustit," dodala policejní mluvčí s tím, že škody, které požár a následný výpadek proudu způsobil, jsou v řádech statisíců korun.

Nepřehlédněte: Salmonela v Penny Marketu: Masokombinát uklidňuje, že nebezpečí nehrozí

Regionální mluvčí ČEZ Michaela Jirovcová řekla, že výpadek proudu trval asi hodinu a čtvrt a postihl stovky domácností. "Nemocnice má vlastní náhradní zdroj energie, takže měla během několika minut opět proud. Vzhledem k tomu, že věc se stala v noci, domácnosti snad také nijak výrazně problémy nepocítily," dodala.