„Němci už byli dva dny u nás, nyní jsme jeli na oplátku k nim. V autobusu nás bylo asi 43 žáků ze 2. a 3. ročníků oborů Cestovní ruch a Sociální péče. Zastavilo nás vlastně auto, které troubilo a blikalo, jeho řidič upozornil našeho na to, že z autobusu vychází dým," řekla nám studentka CR Markéta ze Kdyně. Po zastavení se studenti museli spořádaně, ale co nejrychleji dostat ven z autobusu.

„Chtěla jsem si rozepnout pás, ale v tom šoku to nějak nešlo, podobně na tom byli i někteří spolužáci," doplňuje studentka s tím, že kamarádku Romču musela odvézt sanitka, neboť zkolabovala.¨

Poté, co školáci vystoupili z autobusu, dým se prý změnil v plameny.

„Jako by předtím něco bouchlo. Než jsme vystoupili z autobusu, nadýchali jsme se výparů, pak i ve chvíli, kdy nám podávali tašky ze zavazadlového prostoru. Bylo to všechno hrozně rychlé, ještě jsme v šoku," doplnila Markéta.


V hořícím autobusu cestovalo spolu s třiačtyřiceti studenty ještě šest učitelů. „Požár vznikl pravděpodobně kvůli technické závadě v motorovém prostoru. Škody byly předběžně vyčísleny na milion korun," řekla mluvčí HZS Plzeňského kraje Pavla Jakoubková.


Z nebezpečné situace vyvázli všichni cestující bez zranění. Pouze jednu studentku, které se udělalo špatně, odvezla ZZS na pozorování, pravděpodobně se nadýchala zplodin hoření.


„Původně jsme tam nevyjížděli, neboť nám řekli, že jsou všichni v pořádku a že potřebují pouze hasiče. Pak ale dodatečně žádali ošetření pro dívku, která se nadýchala kouře," upřesnila mluvčí záchranky Lenka Ptáčková.