Prosinec to je měsíc, kdy mají výrobci alkoholických nápojů žně. Je čas večírků a oslav a alkohol teče proudem.

Naplno jede výroba v Plzeňském Prazdroji. „Zaměstnanci, kteří pracovali na Štědrý den a po 18. hodině na Silvestra, dostávají sváteční potravinové balíčky,“ sdělila mluvčí Plzeňského Prazdroje Jitka Němečková.

Kvůli vytíženosti nepořádal pivovar v prosinci ani vánoční večírek. „V lednu, až poleví nápor, pořádáme pro všechny plzeňské zaměstnance tematický večírek s hudbou a tancem, tentokrát bude spojený s oslavami 150. výročí značky Gambrinus. Zaměstnanci jednotlivých oddělení si však na pivo před svátky zašli, kvůli nepřetržité výrobě bohužel ne všichni dohromady,“ dodala Jitka Němečková.

V prosinci stoupá v Plzeňském Prazdroji počet závozů o cca 12 %, zaváží se nepřetržitě. Předvánoční doba je po létě druhou hlavní sezonou. Nejvíce se prodává Pilsner Urquell, prémiové značky si lidé na svátky dopřávají častěji.

Rodinný pivovar Chodovar v Chodové Plané na Tachovsku si na odbyt v období svátků také nestěžuje. Podle obchodního a marketingového ředitele Chodovaru Jiřího Plevky ml. jsou mezi zákazníky oblíbené i speciály, hlavně Chodské pivo. Této limitované edice bylo vyrobeno 40 000 lahví.

Naplno jede v závěru roku i produkce lihovin a likérů ve společnosti Stock Plzeň Božkov. „Nejoblíbenějším nápojem je Fernet Stock a Božkov Tuzemský,“ sdělila mluvčí Zuzana Hanušová. „Stále populárnější je rum Republica exclusive,“ dodala. Mezi další oblíbené nápoje patří podle Hanušové nápoje prémiových značek. „Tedy Baileys, Johny Walker, Jim Beam a Captain Morgan. Před Vánoci a Silvestrem a se prodává téměř všechno,“ uzavřela.

Kristýna Žítková

Milan Petržela v akci
Kabina fotbalové Viktorie Plzeň očima Milana Petržely. Co říká o spoluhráčích?